Главният прокурор на Република България Иван Гешев е сигнализирал външния

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев е сигнализирал външния
Коментари Харесай

Гешев: Първият секретар на руското посолство е уличен в шпионаж. МВнР го обяви за персона нон грата

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е алармирал външния министър Теодора Генчовска, че първият секретар на съветското посолство в София е махленски в нерегламентирана разследваща активност, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

По-късно стана ясно, че българското външно министерство е връчило нота, с която афишира за личност нон грата първия секретар на Посолството на Руската федерация у нас, който е обвинен от българските управляващи в шпионаж.

За Българска национална телевизия представителят на държавното управление Лена Бориславова удостовери, че нотата е връчена към 19 часа на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори по сан в посолството на Русия у нас.

Обявеният за личност нон грата съветски посланик има 72 часа да напусне територията на страната ни.

Ето текста на известието на прокуратурата:

Под надзора на Специализираната прокуратура се правят дейности по следствие, взаимно с Държавна организация „ Национална сигурност “, по формирано наказателно произвеждане по член 104 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието е открито, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, е правило нерегламентирана разследваща активност, изразяваща се в събиране на информация от национално значение евентуално в интерес на друга страна. Същият е упълномощен като „ първи секретар “ в Посолството на Руската Федерация.

Горното съставлява нарушаване на член 41 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

С оглед на това основният прокурор уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните в хода на следствието данни за евентуално осъществено закононарушение от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в София за предприемане на дейности по подготвеност.

Припомняме, че през вчерашния ден при акция на профилираната прокуратура и самата ДАНС двама чиновници на приблизително управително равнище в организацията и чиновник на българско министерствобяха уличени в шпионаж.

Днес от обвиняването оповестиха, че е формирано досъдебно произвеждане против тях за шпионаж в интерес на Русия. След разбор на събраните доказателства ще бъде направена преценка дали дали ще бъдат повдигнати обвинявания.

А ръководителят на ДАНС Пламен Тончев разгласи, че двамата чиновници са отстранени от работа. Единият от уличените е шеф на бранш, а другият е шеф на отдел. Двамата работят в организацията повече от пет години и до момента са определяни като положителни чиновници.

През последните години организацията е цел за съветското разузнаване, проучват от ДАНС. Според Тончев ще има още съветски дипломати, оповестени за нежелани в нашата страна.

Той добави, че създаването е напълно на ДАНС и на неговите сътрудници от Дирекция „ Вътрешна сигурност “.

„ След събраните данни от страна на Агенцията, ние сме уведомили в сряда следобяд прокуратурата. На база на нашите данни е формирано през вчерашния ден досъдебно произвеждане и са подхванати нужните дейности “, сподели Тончев.

Той уточни, че през вчерашния ден в Агенцията са били следователи от Националната следствена работа, на които те са дали в изискванията на Наказателно-процесуален кодекс компютърна техника.

„ Взети са ограничения въпросните наши чиновници, които са уличени в осъществяването на шпионска активност да не бъдат допускани до постройката на Агенцията. В момента те са отстранени от работа “, съобщи Тончев.

" Става въпрос за случай на шпионаж, оголен в резултат на дейната работа на ДАНС. Това е закононарушение срещу републиката. Този вид закононарушения се правят нормално конфиденциално и са секретни, по тази причина на този стадий не можем да разкрием доста детайлности ", разгласи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според проверяващите има възможност тези лица да са предавали информация в интерес на Руската федерация на разположение, което е друго от изгонените неотдавна съветски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко, посредством потреблението на онлайн платформи, показващи местоположението.

Припомняме, че на 18 март България разгласи 10 съветски дипломати за личност нон грата, като им даде 72-часов период да изоставен страната.

Съгласно информацията на способените управляващи, посочените чиновници на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Под тази дефиниция по принцип се има поради осъществяване на шпионска активност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР