Главният прокурор Иван Гешев открива днес Международна конференция Да спрем

...
Главният прокурор Иван Гешев открива днес Международна конференция Да спрем
Коментари Харесай

Гешев, Йотова, Зарков и Вебер откриват Международна конференция Да спрем езика на омразата

Главният прокурор Иван Гешев открива през днешния ден Международна конференция „ Да спрем езика на омразата “, 5-6 декември 2022 година, гр. София.

Прокуратурата на Република България, взаимно с Европейската еврейска асоциация, провеждат Международна конференция на тематика „ STOP HATE SPEECH “, която ще се организира на 5 и 6 декември 2022 година в гр. София. 

Събитие от сходен мащаб се организира за първи път у нас и в него ще вземат участие основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, цивилен деятели. 
Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и против подбуждането и осъществяването на закононарушения от ненавист.  

Международната конференция ще бъде открита от основния прокурор на Република България Иван Гешев.

С одобрение към участниците ще се извърнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на правосъдната власт. 

С видеопослания към участниците във форума ще се обърнат Манфред Вебер - ръководител на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Илхан Кючук, европейски народен представител от Групата „ Обнови Европа “ в Екологичен потенциал и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара  - ръководител на Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал.
По покана на основния прокурор Иван Гешев присъединяване в Международната конференция ще вземат: главният прокурор на Румъния Габриела Скутеа, главният прокурор на Литва Нида Грунскене, главният прокурор на Словения Драго Шкета, главният прокурор на провинция Северен Рейн Вестфалия - Германия Маркус Хартман, заместник републиканският прокурор на СърбияТамара Мирович, заместник основният прокурор на Албания Тома Джано, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна Сергей Костенко, върховни прокурори от Словакия, Чехия, Латвия и Естония, експерти от „ Евроджъст “ и Съвета на Европа, управлението на Прокуратурата на Република България и др. 

Международната конференция ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания.
Гости на събитието ще са свещеник Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, основният мюфтия Мустафа Хаджи. 

За форума в София идва основният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.
Лектор на събитието ще е фоторепортерът Мариса Рот, притежател на премията „ Пулицър “ за отразяването на протестите в Лос Анджелис през 1992 година, предизвикани от полицейско принуждение над негър моторист. 

Пример за възходящия риск от закононарушенията от ненавист в наши дни, обвързван с убийството на безсилен човек поради етническата му принадлежност, ще показа Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски генезис, оживяла при Холокоста през Втората международна война и убита в дома си в Париж през 2018 година поради етническата си принадлежност.
В рамките на двудневната конференция ще се организира полемика за отбрана правата на човека и ценене на етническата и полова принадлежност, като лектори по тематиката ще бъдат представители на Българския хелзински комитет, Фондация „ Билитис “, деятели за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “ и други. 

Участие в обособените полемики ще вземат представители на академичната общественост, като исторически обзор за спасяването на българските евреи през Втората международна война ще представи проф. доктор Вили Лилков, а доц. доктор Симеон Гройсман ще показа разбор на тематика: „ Религиозното – източник и обект на ненавист в епохата на „ Интернет-тълпите “.
Сред участниците на Международната конференция са още доц. Ива Пушкарова, доц. Румяна Христиди, Милена Коцева, директор на дирекция „ Процесуално посланичество пред Европейски съд по правата на човека “ в Министерство на правораздаването, Юлия Дандолова, изпълнителен шеф на организацията на евреите в България „ Шалом “ и други. 

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:
„ Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията “ с модератор Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация;
„ Защита правата и свободите на гражданите – господство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на индивида “ с модератор Владимир Николов – ръководител на Асоциацията на прокурорите в България;
„ Престъпления по дискриминационен мотив – нуждата от ограничения, гарантиращи правата на представителите на малцинствени групи “. 

За събитието са упълномощени близо 70 представители на медиите. 
 
 
 
 
05 Дек 20221805 Дек 202245405 Дек 202215605 Дек 20228405 Дек 202260505 Дек 2022122КоментариОбразован05 Дек 2022 10:43ч.
Ще настъпи обич и обеднение на Българският народ когато вкараш в пандиза всички политици и им отнемеш откраднатото от страната
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022236819 Ное 2022108529 Ное 202250924 Sep 20223162
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР