Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС)

...
Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Гешев с атака към президента, пита Конституционния съд за имунитета на държавния глава

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС) искане за наложително пояснение на член 103 от Конституцията на България – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

Според ръководителя на държавното обвиняване разкриването на смисъла на тази наредба е належащо, защото „ нормата е сбита “ и „ не дава еднопосочен отговор “ на поставения въпрос.

Според главния закон Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Обвинението против тях се повдига по предложение минимум на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, в случай че повече от две трети от народните представители са дали своят вот за това, заяви Дарик.

Конституционният съд го преглежда в едномесечен период. Ако бъде открито, че президентът или вицепрезидентът са направили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се приключват.

Двамата не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

Според основния прокурор обаче би трябвало да бъде тълкувано наличието и оголен смисълът на понятията „ държавна измяна “ и „ нарушаване на Конституцията “, с цел да се избегне спорно използване на тази правна уредба, както и настъпването на небглагоприятни за националната правна система последствия.

Гешев разпореди инспекция на следствията против лица с две или повече каузи

В настояването си Гешев упорства още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат осъществявани инспекции и формирани наказателни производства против президента и вицепрезидента, в случай че в хода на активността им след встъпването им служба способените органи разкрият, че са налице данни за осъществено от тях закононарушение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР