Главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева връчи плакет

...
Главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева връчи плакет
Коментари Харесай

Институт по електроника на БАН навърши 60 години


Главният теоретичен секретар на Българска академия на науките проф. Нели Косева връчи плакет ЗЛАТЕН на шефа на Института по електроника доцент Татяна Куцарова
(снимка: БАН)

Институтът по електроника „ Акад. Емил Джаков ” (ИЕ) получи почетен плакет ЗЛАТЕН на Българска академия на науките във връзка 60-годишния си празник. Наградата е за високи достижения в региона на материалознанието, нанонауките, квантовата оптика и биомедицинската фотоника.

Колективът на Института по електроника построява ново потомство учени с висок капацитет и упоритост. Сред активността на учените са съответни приложения в региона на възстановяване качеството на живота на хората и устойчивото развиване на обществото, подчертаха от Българска академия на науките.

През последните 5 години научните резултати от активността на института са отразени в над 750 изявления, сподели на честването шефът доцент Татяна Куцарова и добави, че учените интензивно развиват иновационна активност, като единствено през предходната година са създатели на 9 дейни патента за откритие и 6 за потребен модел.
още по темата
В момента в Института по електроника се образоват 13 докторанти, като трима от младите учени са приключили образованието си в чужбина и са стартирали научната си кариера в ИЕ.

На церемонията бяха връчени награди в четири категории. Награда за най-хубаво научно достижение за 2022 година получи екип с началник проф. Катя Вутова, Наградата за най-хубаво научно-приложно достижение за 2022 година е за екип с началник доцент Албена Даскалова, гл. помощник доктор Цанислава Атанасова е отличена за най-хубав млад академик, а Наградата за най-успешен теоретичен план беше присъдена на екип с началник доцент Таня Драйшу.

Научните си проучвания в региона на биофотониката показа доктор Цанислава Атанасова. Тя е част от екип, в който употребяват оптични способи за повишение на качеството на живота. Разработките са свързани с взаимоотношението на светлината с биологичната тъкан, като могат да се употребяват с диагонстична и лечебна цел.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР