Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че компанията

...
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че компанията
Коментари Харесай

Facebook започна да оценява новинарските медии по доверие

Главният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг съобщи, че компанията е почнала да внедрява система, която прави оценка новинарските медии по доверие. На базата на тази система обществената мрежа промотира или скрива наличие от другите уеб сайтове за вести, показва BuzzFeed. 

По думите на Зукърбърг Фейсбук е събрала данни как потребителите възприемат новинарските марки, като ги е питала да посочат дали са чували за избрани онлайн издания и дали им имат вяра. " Поставихме тези данни в системата и те работят за стимулиране или подтискане. Ще усилваме интензитета на това с времето ", съобщи Зукръбърг. 

Изказванията са от среща при закрити порти на създателя на Фейсбук с шефове на група новинарски медии в Щатите, извършена в хотел в Менло Парк, Калифорния, след речта му на годишната конференция за разработчици F8 на Фейсбук през вчерашния ден. Участвали са медийни шефове от BuzzFeed News, Information, Quartz, the New York Times, CNN, Wall Street Journal, NBC, Recode, Univision, Barron’s, Daily Beast, Economist, HuffPost, Insider, Atlantic, New York Post и други. 

Събитието е било импровизирано и е годишна среща, чиято цел е новите ръководители на новинарски медии да приказват за работата си. Организира се за втора поредна година, показва още BuzzFeed. 

Зукърбърг е декларирал. че компанията ще влага милиарди в комбинацията от изкуствен интелект и десетки хиляди хора модератори, с цел да блокира подправените вести и пропагандата, изключително по време на политически избори. 

" Особено ще стартираме да губим пари от политическа реклама ", е споделил той. Целта е обществената мрежа да избегне грешката си с разпространението на съветска агитация на изборите за президент на Съединени американски щати през 2016 година " Големият ни пропуск бе, че не чакахме този тип координирани осведомителни интервенции " през 2016-та, сподели той. Мрежата е била по-фокусирана тогава върху битката с хакерството посредством вирусни стратегии. 

Зукърбърг е споделил, че компанията е готова към този момент за подобен тип " осведомителна война " и сполучливо се е противопоставила на такава по време на избори на разнообразни места - от Франция, до щата Алабама.

" Впрегнахме принадлежности за изкуствен интелект, които смъкнаха десетки хиляди профили ", сподели той. 

Зукърбърг показал още, че резервира уговорката си за криптиране на мобилното приложение за чат WhatsApp, което е благосъстоятелност на Фейсбук, отбелязвайки че то е горделивост за бизнеса. 

“WhatsApp не беше изцяло криптирано когато го купихме ", уточни той. " Стартирахме криптиране откакто го купихме. Ние управляваме най-голямата изцяло криптирана информационна мрежа в света ", посочи Зукърбърг. 

Той не оспорва, че хората към този момент споделят по-малко персонална информация в нюзфийда, само че съгласно него това е тъй като те имат повече принадлежности да споделят на други места, да вземем за пример в групи или в месинджъра. Така съгласно него потребителите по-добре откриват съвършената за известията си аудитория. 

По думите му във връзка с новинарския бизнес, Фейсбук има измежду задачите си да открива и демонстрира повече проверяваща публицистика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР