Главният изпълнителен директор и съосновател на Twitter Джак Дорси се

...
Главният изпълнителен директор и съосновател на Twitter Джак Дорси се
Коментари Харесай

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Главният изпълнителен шеф и съосновател на Twitter Джак Дорси се отдръпва като основен изпълнителен шеф. Това стана ясно от известие на платформата, а Дорси съобщи, че е решил да напусне, тъй като Twitter е " подготвен да продължи и без своите създатели отпред ", представен от Forbes.

Дорси ще бъде сменен от софтуерния управител на Twitter Параг Агравал, се споделя в изказването на компанията. Дорси ще остане в борда на шефовете за известно време, с цел да " помогне за прехода ".

Дорси се е изправил пред значително разтърсвания в компанията през последните няколко години, до момента в който е изпълнителен шеф. Миналата година Elliott Management се опита да го смъкна от поста на изпълнителен шеф, поради бавния напредък на платформата.

Дорси среща и отрицателни реакции, поради съмнението си да цензурира потребителите и изключително спорни публични персони като някогашния президент Доналд Тръмп. Twitter предприе политики за ръководство на разпространяването на дезинформацията в платформата предходната година на фона на президентските избори и пандемията от ковид. В началото на тази година дефинитивно забрани изказванията на Тръмп в Twitter.

Пътят към благосъстоянието

Богатството на Джак Дорси е към 11,8 милиарда $, най-малко по този начин се твърди в оценките на Forbes.
 Джак Дорси напуща поста на основен изпълнителен шеф на Twitter
Джак Дорси напуща поста на основен изпълнителен шеф на Twitter

В момента той е основен изпълнителен шеф и на Square - компанията му за цифрови заплащания

Дорси е съосновател на Twitter, а негови сътрудници в това начинание са Ев Уилямс, Биз Стоун и Ноа Глас. Те основават платформата през 2006 година, а Дорси е основен изпълнителен шеф на нововъзникналата компания, само че единствено до 2008 година Чак през 2015 година той още веднъж става изпълнителен шеф на Twitter.

Дорси е и основен изпълнителен шеф на компанията за цифрови финансови заплащания Square, която той основа през 2009 година

По-голямата част благосъстоянието на Дорси - 88% е с помощта на неговия 11% дял в компанията Square. Цената на акциите на Square се е нараснала над три пъти от януари 2020 година до 213 $ за акция. След като е бил уволнен като основен изпълнителен шеф на Twitter през 2008 година, Дорси се връща на работа през 2015 година, - годината, в която Square става обществен. В продължение на шест години Дорси ръководи и двете компании по едно и също време — рядко достижение даже за титаните от силициевата котловина. И Мъск е основен изпълнителен шеф на две компании, производителят на електрически коли Tesla и галактическата SpaceX.

Упоритата работа се отплаща добре на Дорси. Той става милиардер за първи път и се причислява към класацията на Forbes за 400-те най-богати американци през есента на 2012 година, с оценка от 1,1 милиарда $, въз основа на каузи му в Twitter, който към момента не е станал обществен.

Състоянието му нараства до 6,3 милиарда $ през октомври 2018 година, само че през 2020 година пада до 2,6 милиарда $, когато пандемията за малко удари пазара. Истинското благосъстояние идва по време на възобновяване на пазара: сред април 2020 година и ноември 2021 година Дорси забогатява с повече от 9 милиарда $, а благосъстоянието му стига до 14,9 милиарда $ през предишния октомври.

Критици на Twitter осъдиха неналичието на напредък на компанията под управлението на Дорси. Когато стана обществен през 2013 година, Twitter имаше почти 100 милиона дейни консуматори на ден. През последното тримесечие Twitter регистрира 211 милиона дейни консуматори дневно, което е доста по-малко от Instagram, Фейсбук или TikTok. Компанията регистрира чиста загуба от 537 милиона $ през третото тримесечие, спрямо облага от 29 милиона $ през същия интервал на 2020 година

През април 2020 година Дорси дава обещание да подари една трета от личния си капитал в Square (по това време към 1 милиард долара) за щедрост и справяне с последствията от Covid-19.

Дорси ще остане основен изпълнителен шеф на Square и в борда на шефовете на Twitter до приключването контракта му, който е до май 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР