Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков коментира

...
Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков коментира
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Румъния е много особен пример в рамките на Европейския съюз

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков разяснява новината за икономическия растеж на Румъния.

" Всичко е композиция от фактори. Няма по какъв начин да кажем, че в случай че създадем единствено едно нещо, всичко ще пристигна от единствено себе си. Румъния е доста необикновен образец в границите на Европейския съюз, тя има доста огромен вътрешен пазар и също така не е доста отворена като стопанска система, за разлика от множеството страни от Европейски Съюз. На България износа и вноса са сред 60 и 70 %, а в Румъния е едвам 50 %. Тя остава относително затворена, почти на равнищата на Франция и Италия. Тоест, има огромен вътрешен пазар, който е защитен до известна степен от външни рецесии ", сподели той в утринния блок на " Нова телевизия ".

" При миналата дългова рецесия в Еврозоната Румъния бе от дребното страни, които се обърнаха към МВФ за помощ. България въпреки това не беше. Помощ от МВФ разговорно се пояснява като банкрут на страната. Значи Румъния банкрутира, в този момент явно се оправя по-добре. Така че това, че ние сме запазили цената на обществените си финанси явно не е било задоволително. Както ниските налози не са задоволителни, когато всички останали страни понижават налози, огромният експорт не е задоволителен ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР