Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването

...
Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването
Коментари Харесай

Китаристът Георги Димитров-Жожо - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата " Млад музикант на годината 2020 " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " завърши. Предстои броене на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за наградата, определян напълно от слушателите, ще се показват сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в самобитния радиолексикон на " Алегро виваче ".
Втори в поредицата по азбучен ред е китаристът Георги Димитров-Жожо . Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

 Роден е през 2000 година, ученик на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София, а от 2018 година е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

Георги Димитров-Жожо е първият притежател на учредената през 2017 година премия „ Олга Камбурова ” на предаването „ Алегро виваче ” и вследствие на това към този момент има своите първи студийни записи, осъществени с екип на Музикална къща БНР с продуцент Лилия Николова.

Признанието от екипа на предаването „ Алегро виваче ” идва скоро след връчената му Награда за полет в изкуството „ Стоян Камбарев ”, а дружно с това отличие Георги получава от едноименната фондация и опцията да дебютира като солист на камерния отбор „ Софийски солисти ” с диригент проф. Пламен Джуров. Майсторският инструмент, на който свири той тогава, е подаяние от фондация „ Димитър Бербатов ”. Като лауреат на фондация „ Йордан Камджалов ”, младият музикант се включва в проведени от нея събития. Той прави независим благотворителен концерт в Сити Марк Арт център и солира на Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов на плевенска сцена. Гостува на интернационалния фестивал „ Софийски музикални седмици “ с изява в зала „ България “.

Младият китарист е лауреат на състезания у нас и в чужбина, измежду които фестивалът GuitArt в Пловдив, състезанията за китаристи „ Ана Амалия ” във Ваймар и „ Андрес Сеговия “ в Монхайм, Международният фестивал на китарата в Плевен и други Печели Първа премия и Специалната премия на EMCY на XII Международен конкурс „ Млади виртуози “ в София; Голямата премия на интернационалния конкурс „ Акад. Марин Големинов ” и скъпата статуетка на името на Любен Хараламбиев.

Като притежател на Първа премия от Международния фестивал GuitArt в Пловдив, Георги Димитров-Жожо става актьор на платформата EuroStrings за 2019 година Заедно с спечелилите от още 16 състезанието в Европа, измежду които той е най-младият, прави концертно турне, съпроводено с негови майсторски класове на китарни фестивали в разнообразни градове в Европа. Турнето включва фестивалите в Тампере, Сараево, Лондон, Загреб, Сегед, Аликанте, Петрер и приключва с концерт на сцената на Международния фестивал GuitArt в Пловдив.

Чуйте в звуковия файл по какъв начин Георги Димитров-Жожо отговори на 10-те въпроса на " Алегро виваче ".

***

Очаквайте и останалите номинирани за " Млад музикант на годината 2020 " в лексикона на " Алегро виваче " - в 11 следващи вторника след 21:10 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР