Гласовете на няколко човека са загубени, и то за кмет

...
Гласовете на няколко човека са загубени, и то за кмет
Коментари Харесай

Росица Матева: Гласовете на няколко човека за кмет на София са загубени

Гласовете на няколко индивида са изгубени, и то за кмет на община София. Тази констатация направи по време на съвещанието на ЦИК представителят на комисията Росица Матева.

Тя изясни, че е получила сигнал от публицист и от неин другар, които при гласоподаване с машина в София за кмет на регион и община, отбелязали, че ще гласоподават и за двата типа избори, само че машината отпечатала бюлетина единствено за кмет на регион. " Това е необичайно, тъй като първо би трябвало да е бюлетината за кмет на община ", сподели Матева. Освен това и двамата получили отвод да гласоподават повторно.

След позвъняване на техниците от колцентъра, оттова споделили, че гласът ще бъде регистриран през флаш паметта. Според Изборния кодекс обаче гласовете се отпечатват от машинната бюлетина. Така че гласовете на няколко човка са изгубени и то за кмет на община, ядоса се Матева.

Матева настоя ЦИК да изпрати писмо до " Сиела норма ", които " в незабавен порядък да обяснят за какво се случва това и то тъкмо в Столична община. От други места, където има 2 избора не са се получили сигнали, а отсам са повече от 10 ", уточни Матева. Искането й за изпращане на писмото бе подкрепено от 15 членове на ЦИК.

Глас в залата настоя за инспекция в тези две секции, както и дали има и други такива случаи. Ако е наклонност в тези секции, да се реши съществено да се приключи машината, и да се мине на хартия, сподели той, само че не се разбра какво считат останалите от Комисията.

Нова порция секции, в които машинното гласоподаване е прекратено, бе призната на следващото съвещание на ЦИК. Това се е случило в една секция в Хасково, а в една от тези в Асеновград има " щета в ножа ". В една СИК в Трявна са спрели гласуването с машина поради проблем в разчитането на картата. Една варненска секция също рапортува за неработеща машина, както и няколко софийски.

Цветозар Томов рапортува за сигнал от една от столичните секции, във Втора езикова гимназия - гласоподавател се оплакал, че изискал да му бъде подложен щемпел на машинната бюлетина, само че получил отвод от СИК. Томов означи, че има и телефонни позвънявания с сходни недоволства. Колегите му припомниха, че Росица Матева към този момент е обяснила на брифинг малко преди този момент, че щемпел би трябвало да се слага. Обяснение обаче ще бъде качено и на уеб страницата на ЦИК.

Машинното гласоподаване в София може да бъде прекратено, оповестиха пък от Общинската изборна комисия.

Причината е, че в съвсем всички региони машините не изкарвали разписки или давали смачкани.

На доста места гласуващи споделят, че са поискали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на регион, само че след това излизала единствено част от разписката, а не цялата. Такъв случай има в 51-во учебно заведение.

Все още има неработещи машини в „ Триадица ", „ Изгрев ", „ Възраждане ", „ Красна поляна " и „ Кремиковци ". От Общинската изборна комисия в София споделят, че чакат инструкции от ЦИК по какъв начин да действат оттук насетне.

Към 12:00 часа изборната интензивност в София по данни на общинската изборна комисия е била 6,5%. На първи тур към този час е била 8,5%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР