Гласоподавателите в Швейцария подкрепиха нов законопроект за климата, чрез който

...
Гласоподавателите в Швейцария подкрепиха нов законопроект за климата, чрез който
Коментари Харесай

Референдум в Швейцария: Гласоподавателите подкрепят намаляването на въглеродните емисии

Гласоподавателите в Швейцария поддържаха нов законопроект за климата , посредством който би трябвало да се понижи потреблението на изкопаеми горива и да се доближат нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година Целта на държавното управление е страната да отбрани енергийната си сигурност и околната среда, защото ледниците в швейцарските Алпи се топят бързо . Законът ще изисква прекосяване от зависимостта от импорт на петрол и газ към потреблението на възобновими източници, предава „ BBC “.

На референдума в неделя 59,1% от гласоподавателите поддържаха предложенията за зелена сила. Според съперниците ограниченията ще покачат цените на силата. Почти всички съществени партии в Швейцария поддържаха законопроекта, като се изключи дясната Швейцарска национална партия /SVP/, която провокира референдума, откакто се опълчи на предложенията на кабинета.

Швейцария внася към 3/4 от своята сила , като целият употребяван нефт и природен газ идва от чужбина.

Законопроектът планува финансова поддръжка от 2 милиарда швейцарски франка /2,2 милиарда долара; 1,7 милиарда английски лири/, като посредством средствата ще се предизвиква подмяната на отоплителните уреди на газ или нафта с щадящи климата други възможности. Очаква се да има и 1,2 милиарда швейцарски франка за подтик на бизнеса към зелени нововъведения.

Промените идват, защото ледниците в Алпите са изложени на риск вследствие на повишение на температурите заради изменението на климата. Те изгубиха 1/3 от размера си на лед сред 2001 и 2022 година Водещият швейцарски глациолог Матиас Хус, който следи от близко топенето на ледниците, приветства „ мощния сигнал “ , изпратен от резултатите от гласуването в неделя, като написа в Twitter, че е „ доста благополучен, че причините на науката за климата са били чути “.

Парламентаристът от Социалистическата партия Валери Пилер Карард сподели, че това е „ значима стъпка за бъдещите генерации “.

Гласоподавателите също поддържаха с голямо болшинство проектите за въвеждане на световен най-малък налог от 15% за мултинационалните корпорации на втори референдум, със 78,5% „ за “. През 2021 година Швейцария се причисли към съвсем 140 страни, които подписаха съглашение на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за установяване на минимална данъчна ставка за огромните компании.

Швейцарският финансов министър Карин Келер-Сутер приветства „ доста мощния % на приемане “ на проекта за изменение на конституцията, тъй че Швейцария да може да се причисли към съглашението.

В референдумите се включиха към 42% на популацията .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР