Гладът е нарушение, което продължава да засяга много части от

...
Гладът е нарушение, което продължава да засяга много части от
Коментари Харесай

България е на 23-то място по гладуващи в света

Гладът е нарушаване, което продължава да визира доста елементи от света и има съществени последствия върху здравето и благосъстоянието на хората. Глобален показател на глада (GHI) на Concern Worldwide и Welthungerhilfe за 2023 година играе основна роля в измерването на разпространяването и въздействието на глада на световно, районно и национално равнище. Целта на този показател е да насърчи дейности за понижаване на глада в света.
 
По резултатите на GHI за 2023 година, България заема 23-то място от общо 125 страни с задоволително данни за пресмятане на показателя. С резултат от 5,4, нашата страна реализира ниско равнище на апетит, което е обнадеждаващо и демонстрира прогрес в битката с глада. Пред нас се подреждат страни като Уругвай, Узбекистан и Коста Рика, а след нас в класацията са Казахстан, Армения и Русия. Съседните ни страни Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция също реализират положителни резултати и се подреждат в топ 20.
 
Този резултат демонстрира, че България е постигнала доста усъвършенстване в битката с глада спрямо предходните години. Все отново, стойностите на GHI са още значимо увещание, че към момента съществува апетит и потребност от спомагателни старания за намаляването му.
 
Централноафриканската република, Мадагаскар и Йемен заемат последните позиции, отбелязвайки тревожната статистика, която се преглежда като същинско предизвикателство за международната общественост. С техните резултати от 42,3, 41,0 и 39,9 надлежно, тези страни са на ръба на хранителната рецесия, което постанова съществено безпокойствие.
 
Виж: Кои са най-гладуващите народи в света
 
GHI за 2023 година обгръща данни от 136 страни като за 125 от тях бяха налични задоволително данни за пресмятане на показателя. Това съставлява повишаване на броя на страните спрямо предходната година, когато бяха оценени данни от 121 страни.
 
Индексът се базира на четири основни индикатора: недохранване, прекъсване на растежа при деца, безсилие при деца и детска смъртност. Стойностите на тези индикатори се употребяват за изчисляването на GHI резултат по 100-точкова канара, където 0 значи най-хубавия вероятен резултат (без глад), а 100 е най-лошият. Този показател разделя страните на разнообразни ранглисти според от тежестта на глада, като невисок резултат значи по-малка тежест на глада.

 

Важно е да продължим напъните си в битката с глада и да насърчаваме нововъведения и политики, които да подобрят обстановката освен в България, само че и в целия свят. Глобалният показател на глада продължава да бъде инструмент, който ни оказва помощ да следим напредъка и да насочваме ресурсите си към понижаване на глада и реализиране на по-добро бъдеще за всички.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР