Гевреците за коледари са готови, а сега очакваме и тях,

...
Гевреците за коледари са готови, а сега очакваме и тях,
Коментари Харесай

Гевреци за коледари

Гевреците за коледари са подготвени, а в този момент чакаме и тях, с цел да ни нарекат за здраве и благодат!

Необходими Продукти

● вода - 450 мл, хладка
● прясна квас - 1 кубче (40 г)
● кисело мляко - 400 г
● олио - 400 г
● сол - 1 с.л.
● захар - 2 с.л.
● брашно - към 10 ч.ч.
● мед - 2 с.л.
● сусам - 300 г

Начин на подготвяне

Хладката вода се сипва в каничка. В нея се размива маята и се прибавя захарта. Разбърква се. Оставя се да се задейства маята към 10 минути.

В тава или огромна купа се поставят киселото мляко, олиото и солта. Добавя се задействаната квас. Постепенно се прибавя брашното, като се пресява и непрестанно се разбърква.

Замесва се меко тесто, като се доомесва върху набрашнен плот. Слага се в набрашнена тава. Завива се с месал (кърпа) и се оставя към час, с цел да втаса.

Тестото се премесва и се разделя на 16 топки с идентична величина. Всяка от тях се оформя във формата на топче, като се употребява малко брашно и в средата се прави дупка. Раздърпва се деликатно, с цел да не се раздра тестото до мечтаната величина. По този метод се оформят всички гевречета.

Подготвя се тава с хартия за печене.

Сусамът се препича в изсъхнал тиган.

В дребна тенджерка се завира вода, като в нея се прибавя меда. За да попаря гевреците във врялата вода използвах помощта на огромна цедилка. Един геврек се поставя в цедката. Потапя се за малко във врялата вода. Захлупва се напряко в тигана с изгорял сусам. Тестото става доста нежно. Внимателно се реалокира в тавата със сусама нагоре и в случай че е належащо се дооформя. Същото се повтаря с всички гевречета.

Пекат се в авансово загрята на 180 градуса фурна до златисто, към 35 минути. Гевреците за коледари са подготвени, а в този момент чакаме и тях, с цел да ни нарекат за здраве и благодат.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР