Гестационен рак на млечната жлезаили такъв, асоцииран с бременността, се

...
Гестационен рак на млечната жлезаили такъв, асоцииран с бременността, се
Коментари Харесай

Рак на млечната жлеза по време на бременност


Гестационен рак на млечната жлеза

или подобен, асоцииран с бременността, се дефинира като подобен, който е диагностициран по време на бременността или до 1 година след последната бременност.

Това положение става все по-често срещано измежду дамите заради две аргументи: първо, случаите на онкозаболявания нарастват, а както и тези на карцинома на гърдата и, второ, междинната възраст за първа бременност нараства също. Жените раждат все по-късно, а с възрастта рискът

за изродяване на клетките пораства.

Карциномът на млечната жлеза по епидемиологични данни се среща при всяка една от 10 000 бременности. Заболяването е относително рядко, само че заради деликатността на майчиния организъм по време на бременност, то изисква особено внимание и клинично мислене.

Диагнозата на болестта по време на бременност не се разграничава – още веднъж първата стъпка към инвестигирането му съставлява самоизследването на дамата. Тук можеш да прочетеш по какъв начин протича вярното и обширно проучване на млечните жлези у дома.

Понякога физиологичните промени, настъпващи при гърдите по време на бременност, могат да заблудят, че избран неопластичен развой се развива в тъканта. Млечните жлези нарастват по размер, продукцията и задържането на мляко увеличва плътността им. Тези промени са най-силно изразени нормално при дами под 30-годишна възраст. Така или другояче, всяко локално уплътнение и уголемени подмишнични лимфни възли за повече от 2 седмици би трябвало да са задоволително съображение за консултация с гинеколог.

Диагнозата на рака на гърдата по време на бременност се прави първоначално с образни проучвания. Най-безвредният способ е ехография . Този способ може да отдиференцира кистозна от солидна (плътна) групировка съвсем постоянно (на 97%), а, също по този начин, ехографията не излага майчиния или феталния организъм на радиация.

Мамографията може да се прави по време на бременност с предотвратяване на кормената област от радиация единствено за в допълнение подсигуряване. Мамографията би изложила плода на 0,4 милирада, което много под 5 рада – границата, която се приема, че води до вродени малформации.

Свързани публикации.. Диагнозата на болесттите на млечната жлеза стартира от теб 0 Симптомите, за които да следим при проучване на млечните жлези 0 Наследствен и ненаследствен рак на млечната жлеза? Разликите 2

За образните проучвания като магнитен резонанс и компютърна томография рекомендациите са следните: магнитният резонанс на която и да е област на тялото безусловно може да направи, само че единствено в случай че е без контрастност, т.е. нативен. За оценка на положението единствено на гръдната празнина се употребява компютърна томография без контрастност (нативна) с защита на коремната област от радиацията.

За хистологична верификация на онкологичното заболяване златен стандарт остава тъкноиглената биопсия . Прободната биопсия може да се окаже по-добрият избор, тъй като този способ може да потвърди инвазивна съставния елемент на болестта и да даде материал, в случай че е нужно оценка на биологични маркери в тъканта.

Хистологичният резултат при рак на млечната жлеза съгласно кохорни (ретроспективни) изследвания демонстрира, че огромна част са на инфилтативен дуктален (каналчест) аденокарцином . По незнайни за в този момент аргументи, 84% от карциномите по време на бременност са нискодиференцирани, което съставлява фактор за неприятна прогноза.

В идната публикация тематиката ще бъде продължена с фокус върху методите за лекуване на болестта, нежеланите лекарствени реакции от химиотерапията върху плода и метода, по който би трябвало да се следи бременността при съответното подлежащо положение. 3290
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР