Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които

...
Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които
Коментари Харесай

Неофициално Германия подготвя мерки да ограничи бизнеса с Китай

Германското министерство на стопанската система е подготвило серия от ограничения, които да създадат бизнеса с Китай по-малко прелъстителен за локалните компании, оповестява Ройтерс, цитирайки два самостоятелни източника, поискали анонимност.

Целта е да се понижи зависимостта на най-голямата европейска стопанска система от азиатския колос.

Една от ограниченията ще докара до пренасочване на заемите от държавната капиталова банка Ка еф Ве (KfW) към планове в други азиатски страни, като да вземем за пример Индонезия. Стремежът е да не се търгува главно с Китай, а и с други азиатски страни с по-демократично ръководство.

Освен това немското държавно управление възнамерява да подаде недоволство пред Световната комерсиална организация (СТО) против Китай за нелоялни търговски практики. Според осведомен източник това ще стане дружно с другите страни от Г-7.

От Министерството на стопанската система в Берлин отхвърлиха коментар по въпросните ограничения, само че прецизираха, че се приготвят съответни стъпки за диверсификация на търговията и на веригите на доставки за усилване на устойчивостта.

През 2016 година Китай стана водещ търговски сътрудник на Германия, като през 2021 година размерът на двустранната търговия доближи 245 милиарда евро.

През последните години обаче немски политици и предприемачи започнаха да приказват за диверсификация на търговията с Азия в отговор на по-твърдата политика на Китай по отношение на Тайван, Хонконг и Синцзян.

През 2021 година даже тогавашният канцлер Меркел разгласи, че се е оказала наивна във връзка с съдействието в Китай в избрани сфери.

Показателно е и, че първото посещаване на новия канцлер Олаф Шолц в Азия беше в Япония, за разлика от Меркел, която залагаше на Китай.

Министерството на стопанската система към този момент е решило да не дава капиталови гаранции за планове в района на Синцзян,поради опасения за нарушение на човешките права. През май ведомството отхвърли гаранции на " Фолксваген " (Volkswagen) за нови вложения в Китай точно поради протичащото се в Синцзян.

" Не можем да изолираме Китай ", разгласи Хилдегард Мюлер, ръководител на немската автомобилна асоциация Фау Де А (VDA), и добави: " Това би било наивно и съдбовно, както политически, по този начин и стопански ".

Германските автопроизводители са изключително подвластни от китайския пазар, като с помощта на него " Фолксваген " осъществя към половината от облагите си. Германия разчита на Китай и за необятно употребените в автомобилостроенето редкоземни материали.

Китайското външно министерство побърза да реагира на информацията и говорителка на ведомството разгласи, че управляващите в Пекин се надяват немската икономическа полинтика във връзка с Китай да остане " прагматична и рационална ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР