Германските Леопарди и американските БМП М2 Брадли, на които толкова

...
Германските Леопарди и американските БМП М2 Брадли, на които толкова
Коментари Харесай

Западното вундервафе не свърши работа...

Германските Леопарди и американските БМП М2 Брадли, на които толкоз се надяваха в Киев, които чакаха толкоз дълго и желаеха още, с цел да бъдат употребявани в рекламна атака, към момента не са оправдали очакванията, възлагани на тях.

В юнското нахлуване прехвалените артикули на западния военно-промишлен комплекс се оказаха напълно елементарни бронирани машини, не доста разнообразни от съветските Т-72 и БМП-2.

Всъщност Леопард-2 е връстник на Т-72, танк от същото потомство, отличаващ се основно с по-голямата си маса и по-тежка ризница, което надалеч не постоянно е преимущество, а огромната маса е минус, от време на време доста значими.

T-72 влезе в употреба през 1972 година, откъдето идва и номерът.

Бойно тегло - 41 тона, оръдие - 125 мм (гладкоцевно).

Т-72 има доста модификации - B с динамична отбрана се появява през 1985 година, B2 - през 2006 година, B3 - през 2011 година Масата на последната трансформация е 46,5 тона.

Леопард-2 се създава всеобщо от 1979 година

Бойно тегло - 55 тона, оръдие - 120 мм (гладкоцевно).

Той също има редица модификации, една от най-новите - 2A6, по-нова, доколкото знаем, не е трансферирана в Украйна. Тегло на трансформация 2A6 - 62 тона. Годината на появяването на модификацията е 1997 година, създавана е от 2001 до 2005 година

Leopard-2 и T-72 в действителност са на една възраст - първият T-72 е малко по-стар, а T-72B3, в противен случай, е малко по-нов от Leopard 2A6.

В същото време Леопард-2 е по-тежък от Т-72 с към 15 тона и това наднормено тегло остава във всички модификации, двата танка стават по-тежки с подобрението, а разликата в тежестта остава съвсем непроменена.

Можете да сравнявате бронята и огнеспособността на тези танкове дълго време, само че това съпоставяне няма смисъл, защото танковите дуели по време на тази война са доста редки.

По време на юнската фаза на настъплението на въоръжените сили на Украйна съвсем в никакъв случай не се стига до танкови дуели и изобщо до пукотевица от танкове.

Повечето от танковете, изпратени от Киев в нахлуване, или се взривиха в минни полета и бяха убити от артилерия, или попаднаха под артилерийски обстрел, без да доближат до „ тяхната “ мина. Или се е натъкнала на кола пред нея, която се е взривила на мина и се е обърнала.

Ето за какво Leopard-2 по този начин и не съумя да показва своя " вундервафе " и да покаже за какво е толкоз добър в борба.

Минните полета и артилерията на процедура изравниха опциите на танковете между тях, тъй като когато мина избухне, към този момент не е толкоз значимо каква е била модификацията на Leopard и дали въобще е Leopard или T-72.

В хода на юнското нахлуване внезапно стана ясно това, което към този момент беше известно на всеки кадет от бронетанковото учебно заведение, а и на елементарните танкисти - когато избухне мина, към този момент не е толкоз значимо каква е дебелината на бронята и оръдието на танк - той губи скорост и се трансформира в неподвижна цел, която се обстрелва от артилерия и авиация.

Минните полета на практика изравниха всички повече или по-малко съвременни танкове между тях и сложиха завършек на опцията за ефикасна атака от огромни механизирани колони.

По същата причина тежкото американско бойно транспортно средство на пехотата M2 Bradley не можа да показва своята „ чудесност “.

M2 Bradley е връстник и аналог на руската БМП-2.

БМП-2 се създава от 1980 до 2008 година, тежестта му е 14,7 тона. M2 Bradley се създава от 1980 до 1989 година, тежестта му е 22 тона, а модификациите M2A2 и M2A3 имат маса от 33-34 тона.

M2 Bradley е доста по-тежък от БМП-2, с 8 тона в първите модификации и с цели 20 тона (повече от 2 пъти) в последните.

Освен това Брадли е доста висок - височината му е 2900 мм против 2250 за БМП-2, т.е. Брадли е с 650 мм по-висок, което значи, че е по-лесна цел за пряк огън от артилерия, противотанкови или противотанкови пушки. резервоарни системи.

Но както в тази ситуация с Леопард и Т-72, няма смисъл да съпоставяме в детайли M2 Bradley и БМП-2, защото минните полета на практика ги изравняват между тях.

Експлозията на мина се оказва еднообразно съдбовна за всеки член на семейството бронирани танкове, както западни, по този начин и вътрешни. При попадение на мина към този момент няма огромна разлика в модела и модификацията.

Прескачане на мини или деликатно прекосяване през тях, без да се провокира експлозия, към момента не е усвоено от нито един танк и бойна машина на пехотата.

Ето за какво опитите на въоръжените сили на Украйна да пробият съветската защита с механизирани колони с танкове Леопард-2 и американски бойни машини на пехотата M2 Bradley през юни доведоха до това, до което доведоха - появяването на доста фотоси на изгорели Леопарди и Брадли, на което Киев толкоз се надяваше.

По принцип в това нямаше нищо изключително ненадейно, сходен резултат беше плануван.

На какво са разчитали Киев и НАТО, като са избрали такава тактичност за нахлуване на въоръжените сили на Украйна, не е напълно ясно.

Може би в Киев, като последователи на всичко западно, са били толкоз уверени в отличните качества на немските танкове и американските бойни машини на пехотата, че са считали, че не се опасяват нито от по-лошите мини на изостаналите московчани, нито от старите оръдия от руската ера? И по този начин ще бъде допустимо да се стигне до самия Крим с минимални загуби?

Може би това беше детинска убеденост в невероятното предимство на всичко западно и изостаналостта на всичко съветско, най-вече към момента руско.

Може би са считали, че ужасно рекламираната западна технология ще даде убеденост на личните им войски и ще внуши боязън на врага, като по този метод ще работи като психически фактор, който ще играе решаваща роля?

Но даже в случай че някой в Киев в действителност разсъждава по този метод, тогава НАТО няма по какъв начин да не разбере, че Leopard-2 и M2 Bradley са почти същите бронирани машини като T-72 и БМП-2. И в тях няма нищо свръхестествено, те не имат никакви суперсили.

И те не са направени от вибраний или адамантиум, а от елементарни земни метали, затова са много уязвими и не са вундеркинди.

И в командването на въоръжените сили на Украйна всички не могат да бъдат такива кретени, с цел да имат вяра в неуязвимостта на Леопардите и Брадли и в тяхната магическа дарба да преодоляват по знамение минни полета.

Затова не е напълно ясно какво са очаквали.

Въпреки че, може би, тези, които взеха решения за офанзивата, бяха просто безразлични към това по какъв начин ще приключи - те завоюваха парите си за доставки и по-късно изгориха всичко с огън и в най-директния смисъл.

Може даже да е от изгода за някого, че въоръжените сили на Украйна изгубиха доста бронирани машини по време на офанзивата през юни - можете да отпишете това, което е откраднато и препродадено, или недоставено като военни загуби, и по-късно да доставите повече и да получите още пари за това.

Може би е имало и някакъв детайл на тестване, експериментиране на опциите на относително остарели модели бронирани машини в актуалната война, с цел да се основат нови модели, като се вземе поради насъбраният опит.

Може би за американците, като производители на танкове Ейбрамс, им е било преференциално да изгорят повече Леопарди, с цел да дискредитират немската марка и да трансферират целия блок НАТО на американски артикули.

Или може би това е казусът, когато би трябвало да запомните британската сентенция - в никакъв случай не подценявайте предвидимостта на нелепостта.

Най-странното е, че по време на офанзивата през юни въоръжените сили на Украйна използваха доста малко средства за разминиране и противоминни заграждения. Логично, всеки танк трябваше да бъде оборудван с тралове.

Цената на трала е 10 пъти по-малка от цената на танка и може да издържи няколко детонации поред. Но траловете съвсем в никакъв случай не са били употребявани. Както и други средства за разминиране.

Резултатът беше, че след загубата на няколко десетки бронирани машини, в това число скъпите Leopard-2 и M2 Bradley, въоръжените сили на Украйна започнаха да пестят скъпа западна техника и се върнаха към потреблението на остарели руски модели - танкове Т-72 и пехота бойни машини.

И минаха от опити за пробив с механизирани колони към тактичност на офанзиви на дребни пехотни групи, вследствие на което реализираха даже по-голям триумф, в сравнение с при започване на месеца, когато се пробваха да пробият с танкове и американски M2 Bradley.

Като цяло схванаха, че те не са вундеркинди и стигнаха до там, откъдето започнаха - войната със остарели руски оръжия, които се оказаха по-практични, поддържаеми, непретенциозни, известни и най-важното - направиха толкоз доста в своето време, че от една година има най-голямата война след Втората международна война, а руската технология към момента няма да свърши. От три разрушени, две работни единици са поправени и още веднъж в борба.

В резултат на това 30 години след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия и Украйна водят война между тях със остаряла руска техника, тъй като се оказа, че Леопардите и Брадли не са вундеркинди, а новите Т-14 Армата очевидно също.

Остава единствено да се радваме на фотосите на разрушени немски танкове с кръстове в съветските простори.

Изгорени " вундервафе " - тъкмо като през Втората международна война.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР