Германската полиция разпореди днес да бъде разпръсната демонстрация с участието

...
Германската полиция разпореди днес да бъде разпръсната демонстрация с участието
Коментари Харесай

Германската полиция спря демонстрация на хиляди кюрди в Кьолн

Германската полиция разпореди през днешния ден да бъде разпръсната проява с присъединяване на към 15 000 кюрди в Кьолн, жигосали турската атака в Сирия, защото хора от шествието носеха голям брой знаци на ПКК, неразрешени в страната, съобщи Франс прес.

Мнозина стачкуващи развяха неразрешени флагове с облика на историческия водач на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан. Други бяха маскирани и отхвърлиха да открият лицата си, стимулира се представител на локалните органи на реда, потърсен от Агенция Франс Прес.

Полицията заяви, че е задържала двама души и е събрала данните на огромен брой други.

--> ПКК е оповестена за терористична организация от Турция и западните й съюзници; в Германия е неразрешено обществено да се показват нейните знаци. В предишното Анкара постоянно упрекваше Берлин, че се отнася прекалено толерантно към нарушителите на възбраната, взели участие в сбирки на кюрди в Германия.

Шествието в Кьолн потегли в средата на деня в напрегната атмосфера. Близо 2000 служители на реда бяха мобилизирани, с цел да предотвратяват възможни произшествия.

Демонстрантите бяха спрени по средата на маршрута поради носените от тях знаци на ПКК. Полицията ги придружи до сборния пункт и тогава не бе обявено за конфликти.

" Ситуацията остава прекомерно напрегната ", разяснява въпреки всичко представител на локалната полиция, който се притеснява, че с рухването на нощта ще стартират произшествия сред най-радикалните стачкуващи и силите на реда или пък с присъединяване на турски националисти.

Във Франция също имаше през днешния ден прокюрдски демонстрации, само че в по-малък мащаб - стотици участници в Париж и близо 500 в Марсилия.

Някои стачкуващи в Кьолн подвигаха плакати с надписи " Свобода за Кюрдистан " и " Засрами се, Европа! ", видя публицист от Агенция Франс Прес. Инициатор на шествието там бе кюрдска организация, близка до ПКК съгласно немските секрети служби.

Германски медии оповестиха, че ядосани стачкуващи са нападнали служители на реда с дръжки на флагове, само че тези произшествия бързо са завършили.

Други участници в шествието носеха лозунги в възхвала на кюрдите в сирийския Африн, където продължава турската интервенция " Маслинова клонка ". " Свобода за Африн ", турският президент Реджеп Тайип " Ердоган е деспот ", се четеше на плакатите. Оратор прикани " да се постави завършек на бруталната експанзия на турските военни ".

" Турция стартира нападателна война в прорез с интернационалното право ", отсече през днешния ден съпредседателят на кюрдската общественост в Германия Мехмет Танриверди в районното издание " Хайлбронер щиме ".

В Германия пораства безпокойството, че турско-кюрдският спор ще се придвижи на нейна територия, където живеят близо един милион кюрди и към три милиона турски жители или хора от турско родословие - това е най-голямата турска диаспора в света.

Външният министър Зигмар Габриел настоя тази седмица Анкара да спре военната си атака и разгласи, че замразява оръжейна доставка за Турция, предопределена за рационализация на немските й танкове " Леопард ", употребявани в Северна Сирия. Освен това Германия изиска казусът да бъде прегледан от НАТО, където страната членува наред с Турция.

Кметът на Кьолн Хенриета Рекер прикани стачкуващите да показват " извънредно по кротичък метод ", отбелязва Агенция Франс Прес.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР