Германската компания Profine Energy GmbH официално е потвърдила интереса си

...
Германската компания Profine Energy GmbH официално е потвърдила интереса си
Коментари Харесай

Profine Energy иска да строи плаваща соларна централа в язовир „Огоста“

Германската компания Profine Energy GmbH публично е удостоверила интереса си да влага 1 милиарда евро в Северозападна България. За огромната инвестиция бе обявена още през ноември, само че в този момент към този момент е ясно, че компанията има желание да построи плаващ слънчев парк, като евентуалната му локация е в язовир „ Огоста “.

За тази невиждана до момента по мащаби еднократна инвестиция заяви пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността, където през днешния ден е имало среща между министър Никола Стоянов, изпълнителния шеф на „ Държавната консолидационна компания “ Венцислав Димитров и притежателя на немската компания доктор Петер Мросик.

Участниците са подписали и протокол за желание, който удостоверява капиталовия интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било отговорности за страната, показват от отрасловото ведомство. За компанията обаче е значимо да официализира желанията си по оптимално обществен метод, като конкретизира евентуалната локация за инвестицията.

Към този миг желанието за инвестиция включва повсеместен ремонт и възобновяване на язовирната стена водоема и създаване на плаваща слънчева електроцентрала с потенциал 500 – 1500 mWp. Първоначалните прогнози сочат, че инвестицията може и да надвиши 1 милиарда евро. Инвеститорът се ангажира да употребява български реализатори за реализацията на огромния план.

На база публично декларирания интерес се образува работна група с присъединяване на ангажираните институции, които ще обсъдят плановото желание, както и положението на язовира.

Първоначалният разбор откроява като допустимо решение за реализацията на сходен план на язовирно оборудване провеждането на обществен конкурс, в който всички искащи ще могат да вземат участие и ние не можем да се ангажираме с никакво преимущество за която и да е компания “, акцентира министър Никола Стоянов.

По думите му все още всичко е в начална фаза, само че с днешното документално желание се започва и процеса по изследване на всички законови и административни процедури за реализацията на огромната инвестиция.

Министърът разяснява, че би трябвало да бъдат извършени и срещи с обществеността в района, защото сходен план не е построяват в България и жителите би трябвало да са осведомени с него.

Със сигурност би трябвало да подсигуряваме свободен достъп на хората, както и опазване на зараждащия се туризъм към язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, тъй като приказваме за произвеждане на слънчева електрическа енергия по напълно екологосъобразен метод “, съобщи министър Стоянов.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинProfine Energy Северозападна България плаващ слънчев парк Министерство на стопанската система язовир ПоследниНай-четениКомпании 16 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Енергетика 132 Експлозия е засечена при последния работещ съветски газопровод за Европа Енергетика 120 ГЕРБ и Политическа партия дружно ще борят административните ВЕИ спънки Компании 420 Върховният съд спря една от покупко-продажбите на Vivacom Любопитно 13866 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 2075 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1716 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини16:11 Енергетика 16 Експлозия е засечена при последния работещ съветски газопровод за Европа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР