Германската икономика се свива през първото тримесечие на 2023 г.

...
Германската икономика се свива през първото тримесечие на 2023 г.
Коментари Харесай

Германия навлезе в рецесия

Германската стопанска система се свива през първото тримесечие на 2023 година спрямо предходните три месеца, демонстрират данни на статистическата работа в четвъртък. Това е сигурен знак, че страната навлиза в криза, предава Reuters.

Брутният вътрешен артикул е намалял с 0.3% за тримесечието, поправен по отношение на цените и календарните резултати. През последното тримесечие на 2022 година спадът бе 0.5%Рецесията нормално се дефинира след две поредни тримесечия на стесняване.

Предварителни прогнози сочеха за застоялост на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие и Германия, заобикаляща рецесията. На годишна база Брутният вътрешен продукт спада с 0.5%, поправен по отношение на ценови и календарни резултати.

Под тежестта на голямата инфлация немският консуматор падна на колене, повличайки цялата стопанска система със себе си “, сподели Андреас Шойерле, анализатор в DekaBank.

Потреблението на семействата е намаляло с 1.2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разноски също понижиха доста с 4.9% по отношение на тримесечието.

Топлото зимно време, възобновяване на индустриалната интензивност, подкрепено от повторното отваряне на Китай, и облекчаването на търканията във веригата за доставки не бяха задоволителни, с цел да извадят стопанската система от рисковата зона на криза “, сподели световният началник на макросектора на ING Карстен Бжески.

За разлика от това, вложенията са нарастнали през първите три месеца на годината след слабата втора половина на 2022 година Инвестициите в машини и съоръжение са се нараснали с 3.2% спрямо предходното тримесечие, до момента в който вложенията в строителството са нарастнали с 3.9% на тримесечие. Износът е повишен с 0.4%, до момента в който вносът е понижен с 0.9%.

Огромното повишаване на цените на силата се отрази на зимното полугодие “, сподели основният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Рецесията не можеше да бъде избегната и в този момент въпросът е дали ще има възобновяване през втората половина на годината.

Поглеждайки оттатък първото тримесечие, оптимизмът при започване на годината наподобява е отстъпил място на чувство за действителност “, сподели Бжески от ING.

Спадът в покупателната дарба, изтънелите портфейли с индустриални поръчки, агресивното стягане на паричната политика и предстоящото закъснение на стопанската система на Съединени американски щати са причини в интерес на слабата икономическа интензивност.

След утежняването на бизнес климата на Ifo в сряда, всички основни водещи знаци в индустриалния бранш към този момент падат, сподели Кремер от Commerzbank.

Германската Бундесбанк обаче чака стопанската система да нарасне умерено през второто тримесечие, защото възобновяване на промишлеността повече компенсира стагниращото ползване на семействата и спада в строителството, сочи месечен стопански отчет, оповестен в сряда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР