Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен

...
Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен
Коментари Харесай

Ускоряване на германската инфлация през април до нов 40-годишен връх от 7,4 на сто



Германската годишна инфлация се форсира през април до нов 40-годишен връх от 7,4% предвид на продължаващото внезапно повишаване на енергийните цени след началото на съветската инвазия в Украйна, демонстрират предварителни данни на немската публична статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през април с 0,8% по отношение на предходния месец, когато скочи с 2,5%. Инфлацията на годишна база се форсира до 7,4% от 7,3% през март, достигайки следващо най-високо равнище от есента на 1981 година, когато също имаше растеж на цените на минералните петролни артикули вследствие на първата война в Персийския залив.

Очакванията на финансовите пазари бяха за известно закъснение на инфлацията до 7,2 на 100.

Графика на месечната инфлация в Германия (спрямо година по-рано)



Основният прогресивен напън върху инфлацията през април пристигна от цените на енергийните артикули, които скочиха с 35,3% на годишна база след растеж с 39,5% през март. Има обаче солидно повишение с 8,5% и на цените храните след напредък с 6,2% месец по-рано, до момента в който цените на услугите се покачиха с 2,95 след напредък с 2,8% през март.

След началото на съветската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни артикули се усилиха доста и не престават да оказват доста въздействие върху все по-високия ритъм на инфлация в Германия, Допълнителни фактори за растящата инфлация през настоящия месец бяха и оставащите проблеми с веригите на доставки, породени от коронавирусната пандемия, както и забележителното нарастване на цените на енергийните артикули нагоре по веригата на икономическия развой, показва Destatis.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) набъбна през април с 0,7% по отношение на март, като растежът ѝ на годишна база се форсира до 7,8% от 7,6% месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР