Германска компания ще инвестира 1 млрд. евро в българската енергетика. Производствената

...
Германска компания ще инвестира 1 млрд. евро в българската енергетика. Производствената
Коментари Харесай

Германска компания ще инвестира 1 млрд. евро в българската енергетика


Германска компания ще влага 1 милиарда евро в българската енергетика. Производствената мощ ще е колкото един блок на АЕЦ „ Козлодуй ”, съобщи министър Стоянов.

Инвеститор от Германия прави най-голямата инвестиция в историята на страната ни – над 1 милиарда евро, в Северозападна България във възобновими енергийни източници. Производствената мощ ще е колкото един блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Това разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов в „ Здравей, България ”. До две седмици се чака да бъде подписан договорът от българска страна, германците към този момент го парафирали.

Инфлацията твърдо ще понижава, сподели още министърът и уточни, че служебното държавно управление е окуражено това да стане с бързи темпове и поради приемането на България в еврозоната

„ Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне сензитивно. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници – газът спадна, сега е значимо депутатите да решат за над 200 лв. отплата за тока ”, добави той.

Министърът прикани народните представители да гласоподават и компенсиране поради цените на газа. „ Компаниите, с цел да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че в случай че цената се качи над 200 лева, ще бъдат обезщетени. Това ще помогне за понижаване на инфлацията ”, акцентира Стоянов. По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекомерно оптимистично.

„ Със сигурност към 5-7% би било търпимо в тази обстановка на годишна база. На месец ще продължи да спада ”, сподели още той. Стоянов уточни, че стартира диалози за растежа на цените и инфлацията с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро на храни и питиета. „ Надявам се да проведем договаряния, които да доведат до това цените да спрат да порастват и да стартират да понижават ”, разгласи министърът. Самият той сподели, че не е последовател на таван на цените.

„ При договарянията постоянно търсим взаимния интерес. А не такива ограничения като таван и да притискаме. Да, държавното управление може да вземе силови ограничения, само че аз не съм последовател ”, добави Стоянов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР