Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за петнадесети пореден път фирми,

...
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за петнадесети пореден път фирми,
Коментари Харесай

„ТЕД БЕД“, „Нухелт“ и „Алианц България Холдинг“ с награди на германската икономика в България

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за петнадесети следващ път компании, съдействали за развиването на българо-германските стопански връзки през миналата година. Церемонията се състоя в Софийската градска художествена изложба. Наградата бе връчена в три категории – „ Голямо дружество “, „ Малко и приблизително дружество “ и „ Социален ангажимент “. Общо 33 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе изискване за присъединяване.

„ 2018-а беше следващата година на триумф за германо-българските стопански връзки “, уточни доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, при откриването на церемонията.

„ Наградата на немската стопанска система е самопризнание и в същото време заричане, че ще продължим да ви поддържаме “, обърна се към представителите на бизнеса президентът на ГБИТК Тим Курт. Той посочи рекордния стокообмен сред Германия и България от 8 милиарда евро, който се чака да бъде доближат за 2018 година „ Щастливи сме, че през миналата година доста нови немски вложители избраха България за капиталова дестинация, а тези, които към този момент са в страната, реализираха нови триумфи “, добави президентът на ГБИТК.

„ Германия е най-специалният стопански сътрудник за България “, уточни вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му близо 150 млн. са вложенията на годишна база през последните 3 години. „ Ние сме доста сериозен производител на автомобилни съставни елементи. Мисля, че на база насъбрания опит сме порасли и е редно идващите години да произвеждаме цялостен автомобил. Това е въпрос и на самочувствие “, добави още той. Вицепремиерът изведе на напред във времето потребността от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече промени в областта на образованието като съществени провокации пред страната, които предстоят да бъдат решени. „ Убеден съм, че идващите години, дали постепенно или бързо, българската стопанска система от ден на ден ще скъсва с модела, в който главното конкурентно преимущество да бъдеш в България са ниските цени “, сподели още той.

Посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Херберт Салбер показа, че позитивните мнения от откриването на Пловдив - европейска столица на културата 2019 са съдействали за повече внимание към България и като капиталова дестинация. Посланик Салбер дефинира подписването на новия немско-френски контракт за другарство от Аахен като политически жест за мир. „ Надявам се, че този контракт ще бъде тласък за всички нас в Европейски Съюз да се съсредоточим върху съдействието като най-хубаво средство “, уточни още той.

Наградата в категория „ Голямо дружество “ завоюва „ ТЕД БЕД “ ЕАД. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката „ Слава “ от статуя Александър Пройнов на Петър Паяков, действен шеф на „ ТЕД БЕД “ ЕАД.

През 2018 година компанията усилва износа си с 20% по отношение на 2017 година, като делът на износа е 50% от общия оборот на компанията. „ ТЕД-БЕД “ ЕАД реализира 50% от износа на матраци от България към Германия. Компанията е основен снабдител за някои от най-големите немски търговски вериги. Фирмата взе участие 12 следващи години на Heimtextile във Франкфурт, както и 14 следващи години на IMM в Кьолн. През 2018 година „ ТЕД-БЕД “ реализира инвестиция в размер на 10 млн. лева в строителството и оборудването на нова индустриална база с повърхност 14 000 кв. м. За сполучливата употреба на модерното съоръжение тече асортимент и образование на 100 нови чиновници. От есента на 2018 година първите възпитаници от дуална гимназиална паралелка стартират образованието си в действителна работна среда в „ ТЕД-БЕД “ ЕАД.

В категория „ Голямо дружество “ журито отреди второ място на „ Бер-Хелла Термоконтрол “ ЕООД, а трето – на „ Шенкер “ ЕООД.

В категория „ Малко и приблизително дружество “ Наградата на немската стопанска система получи „ Нухелт “ АД. Н. Пр. Херберт Салбер, дипломат на Федерална република Германия в Република България и Н. Пр. Елена Шекерлетова, дипломат на Република България във Федерална република Германия връчиха премията на изпълнителния шеф Николай Колев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР