Германия възнамерява да разположи за постоянно още 4 хил. военнослужещи

...
Германия възнамерява да разположи за постоянно още 4 хил. военнослужещи
Коментари Харесай

Германия иска да разположи 4 хил. военнослужещи в Литва

Германия има намерение да разположи за непрекъснато още 4 хиляди военнослужещи на територията на съдружника от НАТО Литва, с цел да помогне за укрепването на източния фланг на алианса, съобщи немският министър на защитата Борис Писториус, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Германия е подготвена да разположи дълготрайно мощна бригада в Литва ", сподели Писториус на конференция във Вилнюс.

Министърът уточни като изискване, с цел да се случи това, в Литва да бъде построена нужната инфраструктура за пребиваването на бойците от Бундесвера и обезпечаване на благоприятни условия за осъществяване на учения.

Писториус е в Литва, с цел да участва на взаимно обучение на литовската и немската войска. За присъединяване в маневрите Германия изпрати 1000 бойци и 300 танка от 41-ва механизирана пехотна бригада " Форпомерн " ( " Предна Померания " ). По време на учението ще се отработва отбрана на източния фланг на НАТО. Полигонът, на който ще се състои то - Пабраде - се намира на по-малко от 200 км от съветския анклав Калининград, отбелязва ДПА.

 Литва изиска немска бригада да я брани от Русия Литва изиска немска бригада да я брани от Русия

Освен Писториус маневрите ще следят генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и непрекъснатите представители в Северноатлантическия съвет, най-важния орган за взимане на решения на алианса. Ще участват и литвоският президент Гитанас Науседа и министърът на защитата Арвидас Анушаускас.

Литва, която граничи с Русия и, неведнъж е упорствала Германия да разположи свои бойни елементи на нейна територия. През юни предходната година Берлин даде обещание да поддържа в подготвеност пълноценна бригада, която да може да отбрани Литва, при положение на нахлуване.

Досега Берлин се противопоставяше на разполагането на по-голямата част от бригадата на литовска територия и настояваше, че при положение на потребност тя ще може бързо да бъде трансферирана в Литва от базите в Германия.
Сега в Литва е ситуиран единствено командният пункт на бригадата, който е в състав от към 20 души. Те са дислоцирани в литовския град Рукла.

Останалите сили на бригадата са ситуирани на разнообразни места в Германия. В Литва има и други немски военнослужещи, само че те са дислоцирани там като част от бойна група на НАТО под немско командване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР