Германия призова Франция и Холандия да позволят започването на преговори

...
Германия призова Франция и Холандия да позволят започването на преговори
Коментари Харесай

Германия призова Франция и Холандия да подкрепят еврочленството на Македония и Албания

Германия прикани Франция и Холандия да разрешат започването на договаряния за еврочленство с Албания и Македония, с цел да оказват помощ за стабилизирането на Западните Балкани, откакто дипломати от Европейски Съюз по-рано не съумяха да се спогодят за изискванията за диалозите, съобщи " Ройтерс ".

Париж и Хага са срещу опитите на Европейски Съюз да стартира договаряния. Според Франция блокът би трябвало да реформира личните си институции, преди да приема нови членове. Други страни обаче, водени от Берлин, упорстват шестте страни от Западните Балкани да бъдат привлечени към Европейски Съюз, с цел да се ускори въздействието на съюза в района на фона на настъпателната Русия.

" Германското държавно управление е готово да поддържа Албания и Бившата югославска република Македония по пътя им към Европейски Съюз ", сподели немският министър по европейските въпроси Михаел Рот на идване за среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Люксембург. " Готови сме да изпратим зелена светлина. Бих желал да окуражим приятелите ни в Холандия и Франция да се причислят към нас ", съобщи той, като добави, че стабилността е от първостепенно значение за Балканите.

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се причислят към Европейски Съюз. Сърбия и Черна гора към този момент водят договаряния за участие. Албания, която към този момент е членка на НАТО, и Македония, която реализира съглашение с Гърция по разногласието за името, се надяваха да получат утвърждение за това през днешния ден.

Но посланици на Европейски Съюз, които подготвяха срещата, в понеделник вечерта не съумяха да стигнат до съглашение, което министрите да подпишат.

Френският президент Еманюел Макрон, подсилен от Холандия, сподели, че блокът първо би трябвало да се реформира и едвам по-късно да приема нови членове, въпреки съгласно дипломати от Европейски Съюз Париж да е угрижен главно да не подклажда антиимигрантски настроения вкъщи.

Прибързаното приемане на Румъния и България през 2007 година и зле ръководената миграция на източноевропейски служащи към Англия, която настрои доста британци против европейския план, направиха разширението на Европейски Съюз по-трудно, разясняват публични лица.

Холандският парламент утвърди започването на договаряния за участие с Македония след съглашението за смяната на името й, само че посланик от Европейски Съюз разяснява, че холандското държавно управление не желае да работи преди Франция и че въпросът може да се реши на вечерята на европейските водачи в Брюксел в четвъртък.

Въпросът за Албания е по-сложен, тъй като съгласно Париж и Хага там липсват задоволително правосъдни промени, има проблеми с корупцията и проведената престъпност. По-рано Европейската комисия съобщи, че Албания и Македония са постигнали огромен прогрес по въпросите.

Много европейски страни, в това число Австрия, която от идващия месец ще ръководи Съвета на Европейски Съюз, желаят да изпратят сигнал към Албания, Македония и други западнобалкански страни, че пътят към еврочленството към момента е отворен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4818)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР