Германия изрази възражения срещу плановете на Брюксел да се използват

...
Германия изрази възражения срещу плановете на Брюксел да се използват
Коментари Харесай

Германия против използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна

Германия изрази възражения против проектите на Брюксел да се употребяват замразените активи на Руската централна банка за възобновяване на Украйна, предупреждавайки, че сходен припрян ход може да провокира правни или финансови опасности, оповестява „ Файненшъл таймс “.

Европейската комисия работи върху проект, който може да набере милиарди евро, като изисква от финансовите институции, държащи блокирани съветски активи, да предадат част от генерираните облаги и да ги употребяват за възобновяване на Украйна.

Но Европейската централна банка, Берлин и някои други столици, приканиха за по-нататъшно обсъждане на концепциите, изтъквайки няколко опасения, предава БНР.

Високопоставени представители на немското държавно управление споделиха, че се съмняват, че проектът ще завоюва задоволително поддръжка, защото правните опасности са прекомерно високи. Служител на външното министерство съобщи, че Москва „ ще би трябвало да заплати за вредите, които е предизвикала в Украйна “ и настоя, че Германия прави „ всичко, което може да е законно “, с цел да открие и замрази активите на глобени съветски лица и компании. Но този източник на финансово издание означи, че концепцията за потребление на съветски средства за възобновяване на Украйна повдига „ комплицирани финансови и правни въпроси “.

Друг немски чиновник уточни, че в случай че Европейски Съюз вземе пари от Руската централна банка или приходите от вложението на средствата, това ще сътвори казус, който може да бъде последван от други, като да вземем за пример исковете за репарации на Полша против Берлин за вреди по време на Втората международна война.
Източник на „ Файненшъл таймс “ сподели, че Марко Бушман, немският министър на правораздаването, е проучил предложенията на Европейски Съюз за изземване на активите на Руската централна банка и е заключил, че те са юридически неосъществими. Говорител на Бушман отхвърли коментар.

На среща с Еврокомисията предходната сряда няколко дипломати са призовали за нерешителност, като са декларирали, че би трябвало да се отговори на значими въпроси, преди да бъде направено публично предложение, показаха лица, осведомени с полемиките.

Откакто Европейски Съюз и неговите съдружници замразиха стотици милиарди евро активи на Руската централна банка след нахлуването в Украйна, публични лица разискват способи да вложат част от тези пари за възобновяване на страната, предава БНР.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР