Германия изгони двама руски дипломати, експулсирането им от Берлин е

...
Германия изгони двама руски дипломати, експулсирането им от Берлин е
Коментари Харесай

Берлин експулсира двама руски дипломати

Германия изгони двама съветски дипломати, експулсирането им от Берлин е явна неприятелска стъпка и няма да се размине без ответен отговор. Това обявиха съветски дипломати пред публицисти в съветското посолство в Берлин.

" Потвърждаваме, че на 15 декември 2021 година съветският дипломат във Федерална република Германия беше осведомен от управлението на немското външно министерство за решението на немските управляващи да разгласят двама дипломатически чиновници на посолството за персони нон грата. Ние подадохме митинг, като подчертахме, че сходни нестимулирани дейности съставляват явна неприятелска стъпка, която няма да остане без ответна реакция в близко бъдеще ", подчертаха от дипломатическата задача.

По-рано Върховният съд на Берлин осъди на доживотна присъда 56-годишният Вадим Николаевич Красиков по делото за убийството на грузинеца Зелимхан Хангошвили, което стана в столицата на Германия преди повече от две години. Съдът се съгласи с причините на прокуратурата, че убийството е осъществено от името на държавните структури на Руската федерация.

Съдиите обявиха, че Красиков е с " изключително тежка отговорност " за убийството и по тази причина няма да има право на автоматизирано предварително освобождение след 15 години, което е всекидневно в Германия. Присъдата дава отговор на настояванията на федералния прокурор, който пое делото предвид на нарасналото му политическо значение. В обвинителния акт прокурорите упрекват Русия, че е поръчала убийството " в коренно несъгласие с правилата на правовата страна ".

След присъдата немският външен министър Аналена Бербок съобщи, че Германия счита убийството за " нарушаване на закона и суверенитета " и разгласи двама чиновници на съветското посолство за персони нон грата.

Констатацията на съда, че съветската Федерална работа за сигурност е наредила убийството на човек, чиято политическа активност го е трансформирала в бодил в очите ѝ, може да ускори натиска върху новото държавно управление на канцлера Олаф Шолц да заеме по-твърда позиция против Москва в миг, в който има напрежение сред Европа и Русия поради Украйна и " Северен поток 2 ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР