Германия и Испания подновиха вчера общата си подкрепа на идеята

...
Германия и Испания подновиха вчера общата си подкрепа на идеята
Коментари Харесай

Германия и Испания с идея за газопровод през Пиринеите, Франция е против

Германия и Испания възобновиха през вчерашния ден общата си поддръжка на концепцията за газопровод сред иберийската страна и Франция през Пиренеите. Това стана в границите на разисквания по време на междуправителствени съвещания, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Водород, генериран от възобновими източници на по-късен стадий също може да се транспортира по тръбата съгласно проектите, въпреки че Франция е съперник на концепцията.

Тя беше разисквана в границите на диалози, извършени сред испански публични лица и немска делегация, водена от канцлера Олаф Шолц и осем от неговите шестнадесет министри, измежду които министърът на стопанската система и климата Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Бербок.

Шолц беше посрещнат с военни почести от испанския министър председател Педро Санчес на пристанището в Ла Коруня за първи държавни съвещания сред двете страни от девет години насам. План за деяние, който включва необятен обсег от политики - от обучение до стопанска система, защита и сигурност, се очакваше да бъдат признати по-късно вечерта.

Съгласието по енергийната тематика идва в мъчно време, когато цените порастват, а Германия и други европейски страни пробват да понижат зависимостта си от съветските доставки поради водената от Кремъл война в Украйна.

Газопроводът " МидКат " (MidCat), който Шолц и Санчес поддържат, би трябвало да потегля от Барселона през Пиренеите, с цел да се свърже с мрежата на Франция в южния ѝ град Барбера.

Работата по газопровода към този момент е почнала, като в Испания той е приключен до Осталрик, на 106 км южно от границата, до момента в който Франция би трябвало да довърши 120 км.

Проектът беше преустановен през 2017 година като стопански неблагоприятен, само че енергийните изчисления на Европа претърпяха смяна, цените доближиха рекордни равнища и страните се надпреварват в търсенето на други източници на сила, откакто Кремъл понижи доставките си.

Планираният газопровод би могъл да транспортира природен газ, набавен от Испания и Португалия - двете страни имат общо седем терминала за полутечен газ. Двата газопровода, които докарват газ от Алжир също биха могли да са спомагателен източник.

Франция обаче към момента се опълчва на построяването на " МидКат ".

Преди диалозите с немската делегация, Педро Санчес прикани Франция да се откаже от съпротивата си против плана. Той съобщи пред немския вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", че газопроводът визира целия Европейски съюз. Санчес добави още, че поради продължаващата война в Украйна, европейските ползи би трябвало да имат преимущество пред тези на обособени страни.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР