ГЕРБ предаде на спецпрокуратурата документи за евентуално извършено престъпление по

...
ГЕРБ предаде на спецпрокуратурата документи за евентуално извършено престъпление по
Коментари Харесай

ГЕРБ с подробности за сигнала срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров

ГЕРБ съобщи на спецпрокуратурата документи за вероятно осъществено закононарушение по работа и спор на ползи на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. В Народното събрание Костадин Ангелов заяви детайлности към сигнала. 

Изпращаме документите на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за определяне на двата състава - закононарушение по работа и спор на ползи, посочи той. По думите му, от документите се вижда, че в Софийски градски съд е записано съдружие Център за отбрана правата в опазването на здравето. Това е станало на 8 октомври 2007 година, регистрацията е като юридическо лице с нестопанска цел, а ръководител до 10 юни 2021 година на Управителния съвет е Стойчо Кацаров.

Един от главните планове на Центъра е национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координира от Кацаров, изясни депутатът. За осъществяването на тази активност Центърът подписва възмездни контракти, в които са написани хонорари, период и метод на заплащане за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Те са подписани от Стойчо Кацаров като началник на сдружението, означи Ангелов. И добави, че в тази връзка са задали и парламентарен въпрос към министъра на опазването на здравето.

От отговора до мен излиза наяве, че комерсиално сдружение УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", 100 % благосъстоятелност на страната, има подписан контракт с Центъра на стойност близо две хиляди лв., който продължава да е настоящ и към датата, когато Стойчо Кацаров към този момент е министър на опазването на здравето, както и към 23 февруари тази година, обясни Костадин Ангелов. Предметът на контракта е външна оценка на качеството. Същото е и при УМБАЛ " Св. Георги ", 100 % благосъстоятелност на страната с принципал министъра на опазването на здравето -  договор за близо 2000 лева със същия предмет на активност. Така е и с МБАЛ Шумен за било 5500 лева

Поискахме информация от министъра на опазването на здравето дали има осъществени заплащания от Стойчо Кацаров към горните лечебни заведения, с които има контракт като лице, което да извърши външна оценка на качеството на тези лечебни заведения, сподели Ангелов. От отговора стана ясно, че на 31 май 2021 година Кацаров подрежда заплащане за малко над 86 хиляди лева към МБАЛ Шумен, като в този миг той е и министър, и началник на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, който има контракт със здравното заведение. На 8 юни м.г. - заплащане от 135 хиляди лева към МБАЛ Шумен. На 31 май 2021 година подрежда заплащане за 383 хиляди лева към УМБАЛ " Св.Георги " като обстановката е същата - той е и министър, и ръководител на сдружението, което има контракт с лечебното заведение, уточни още Костадин Ангелов. На 2 юни също има заплащане от малко над 37 хиляди лева към същата болница, а на 8 юни - още 532 хиляди лева

Буди терзание и различен един факт, че, до момента в който е министър на опазването на здравето, Стойчо Кацаров трансформира медицинския стандарт по клинична лаборатория, добави депутатът. Според Костадин Ангелов, това може да е направено за облекчение активността на ръководения от него център и на комерсиалните му връзки с лечебните заведения.

Затова ГЕРБ сезират спецпрокуратурата да извърши инспекция, надлежно тяхната подготвеност, дали Стойчо Кацаров като министър на опазването на здравето е направил престъпление и закононарушение по работа за персонално облагодетелстване. Сезираме и КПКОНПИ да се произнесе дали е имало спор на ползи, заключи представителят на ГЕРБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР