Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на

...
Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на
Коментари Харесай

Георги Гатев: Чрез мен прокуратурата и ДАНС атакуват контрола върху СРС

Георги Гатев, заместител ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства

Още по тематиката
Георги Гатев е изискал парламентарната комисия за ревизира дали е бил обект на нелегално подслушване и следене

Няма изясненост какво нарушаване е направил зам.-председателят на бюрото за надзор върху СРС

Атаката идва, откакто стана известно, че съдията по делото " Марешки " е наблюдаван половин година по донос на прокурор
Документ

След десетдневно безмълвие зам.-председателят на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) Георги Гатев излезе с изострен отговор на офанзивата на прокуратурата и ДАНС против него. Той заяви, че в четвъртък е подал тъжба против срещу решението на ДАНС от 27 юли т.г., с което се лишава достъпът му до класифицирана информация " с напълно неразбираеми претекстове ". Намерението му е да обезпечи гласност на цялата процедура, защото е уверен, че тази офанзива е не просто против него, а против институцията, която по закон реализира надзор върху прокуратурата и ДАНС по една от най-чувствителните им действия.

Гатев заявава, че не е направил нищо нелегално в своята работа като член на Бюрото, само че дава ясно да се разбере, че офанзивата против него има и съответна причина – инспекцията за използването на СРС по отношение на варненския арбитър Светлозар Георгиев, след шестмесечно послушване, следене и наблюдаване с всички типове СРС.

Прокуратурата и ДАНС в координирана офанзива
Координираната офанзива против Гатев стартира с извънредно прессъобщение на прокуратурата от 24 юли, в което се известява, че Специализираното звено " Антикорупция " в Софийски градски съд предлага на ДАНС да отнеме разрешението за достъп до класифицирана информация на член на НБКСРС, тъй като той се срещал с обвинени и подсъдими магистрати и ги съветвал по какъв начин да си подада заявки за инспекция дали са подслушвани и проследявани нелегално, дори пишел и жалбите на някои от тях.

От самото прессъобщение не излиза наяве в какво се състои нарушаването когато един член на администрация се среща със заявители до тази администрация, на които той по предписание е задължен да основава удобства в границите на законовите си пълномощия. Самият Гатев пък уточни, че в никакъв случай не е писал заявки, а и в никакъв случай не се налагало, тъй като настояванията до Бюрото за инспекция са безусловно в границите на две-три фрази и са постижими за всеки, изключително за един магистрат. Въпреки това три дни по-късно, на 27 юли ДАНС лиши позволява на Гатев, с което на практика прави невероятно присъединяване му в работата на Бюрото.

В известието си до медиите през днешния ден Гатев декларира:
" Преди 10 дни, в качеството ми на член на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, станах обект на неприемлива институционална офанзива от страна на прокуратурата и ДАНС, а посредством мен бе атакувано и Бюрото, доколкото нападките за моята работа и държание като член на този орган рефлектират и върху цялата институция. Съвсем умишлено първоначално се въздържах да разясня този спор, защото и досега не разполагам с задоволително информация за обстоятелствата, въз основа на които е осъществена инспекцията и е взето решението за твърдените нарушавания, осъществени от мен. Убеден съм обаче, че публичният интерес диктува процедурата по контрола за анулация на това решение да се реализира оптимално обществено.

Националното бюро е основано като самостоятелен държавен орган, който реализира наблюдаване за метода, по който се употребяват СРС, с съществена цел за отбрана правата и свободите на жителите против незаконосъобразното потребление на СРС, в това число от прокуратурата и ДАНС. Опитите да се нападна член на Бюрото от тези институции без законово съображение и претекст, съставляват неприемлива интервенция в активността на този орган, която е в положение да подкопае неговата самостоятелност, да сложи под подозрение неговата работа и да унищожи престижа му в обществото. Начинът, по който това бе направено обществено притежание – манипулативно, без ясни обстоятелства, при явна координация в дейностите на двете институции, е задоволително индикативен в това отношение ".

По закон жалбата се адресира до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и се подава посредством институцията, постановила решението, а точно ДАНС.

Безпрецедентен метод
В жалбата си Гатев се стопира на невиждания метод в процедурата по лишаване на разрешението за достъп – прокуратурата няма пълномощия да желае лишаване на позволение, с изключение на при данни за закононарушение (каквото в тази ситуация няма), само че все пак в тази ситуация тя е основателят, а ДАНС, която е имала всички данни и пълномощия, не е подхванала нищо преди да получи инструкции от прокуратурата, след което се е задействала доста бързо.

" Няма никакво подозрение, че тези дейности са подхванати изцяло умишлено и предумишлено, за да се даде един тип институционална поддръжка на ДАНС за издаване на този безпочвен акт. В реалност се преследват други цели и задания, които не намират съображение в закона.

Този извод също следва от прессъобщението на прокуратурата, където са изложени в действителност данни и правни учредения, които не кореспондират нито с наредбите на закона, нито с разпоредбите за работа на НБКСРС ", написа в жалбата на Гатев.

Той сочи, че заради естеството на процедурата към момента не разполага с обстоятелствата и констатациите, въз основа на които е взето решението за лишава не на разрешението. Затова желае от ДКСИ да извърши цялостна инспекция, в това число да разпита ръководителя на НБКСРС, административния и основния секретар на институцията, да изиска инспекция дали в деловодството се съдържат заявки, писани от него. Иска и ДКСИ да изиска от ДАНС/ДАТО резултатите от приложените по отношение на варненския арбитър Светлозар Георгиев СРС, както и по отношение на самия него.

" Имам основателни аргументи да позволи, предвид на изложените в прессъобщението на прокуратурата претекстове, че отнемането на позволява ми е обвързвано, преди всичко, с проблема със съдията от Варненския областен съд Светослав Георгиев, още повече, че за този случай е имало кореспонденция в ДАНС и прокуратурата, по която аз и чиновник на Националното бюро сме давали пояснения. Съдия Георгиев е бил избран за докладчик по наказателно дело за нанасяне на телесна щета. Заради подозрения за хипотетични корупционни дейности по отношение на него са били приложени СРС. Този факт е станал прочут на арбитър Георгиев при предявяване на материалите от досъдебното му произвеждане. Делото е импортирано с обвинителен акт в съда и на първа инстанция той е бил оневинен.

Отделно от това, ползвайки се от правото си по закон (чл. 34ж ЗСРС), арбитър Георгиев е подал тъжба до НБКСРС (вх. № Ж-10/28.03.2017г.), което станало и обществен факт. Проверката по неговата тъжба към сегашния миг не е завършила и в нея аз не вземам участие. За цялостното изясняване на събитията по този случай, на съображение член 10, ал.1, т.1 и т. 2 ЗЗКИ ще апелирам ДКСИ да изиска от ДАНС (ДАТО) ВДС от приложените във връзка с Светлозар Георгиев и вероятно към мен СРС със съответните позволения. ", написа в жалбата на Гатев.

Пълният текст на документа може да бъде прочетен в атачмънта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР