Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг заяви днес, че

...
Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг заяви днес, че
Коментари Харесай

Столтенберг: KFOR продължава да действа безпристрастно, отговорност и на Косово и Сърбия е да намалят напрежението

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че задължението на НАТО към KFOR и неговия мандат в Косово е непреклонен и, че тази задача ще продължи да работи независимо.

На конференция с президента на Черна гора Яков Милатович, с който се срещна в Брюксел, Столтенберг на въпрос на публицисти за напрежението сред Косово и Сърбия съобщи, че е значимо то да бъде понижено.

„ Това е задача и отговорност и на двете страни и по тази причина НАТО приветства напъните в границите на разговора с посредничеството на Европейския съюз “, добави още Столтенберг.

Той прикани двете страни да се ангажират в разговор и да се въздържат от едностранни дейности, които биха могли в допълнение да ескалират обстановката в Косово.

Милатович сподели, че Черна гора поддържа разговора сред Белград и Прищина под егидата на Европейски Съюз за деескалация на напрежението: „ Нормализирането на връзките е в основата на демократични, постоянни и проспериращи Западни Балкани като неразделна част от Европейския съюз. ”

Столтенберг благодари на Милатович за присъединяване на черногорски бойци в мироопазващата задача в Косово, което, както акцентира, е изключително значимо в този момент във времена на нараснало напрежение: „ Черна гора е скъп съдружник, който способства за общата сигурност посредством присъединяване в голям брой задачи на НАТО и играе основна роля в Западните Балкани, където предизвиква стабилността и мира. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР