Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна с лидера

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна с лидера
Коментари Харесай

Антониу Гутериш се срещна с лидера на кипърските турци

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се срещна с водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ, заяви кипърският вестник "Филелефтерос ".

Срещата на двамата през вчерашния ден в Ню Йорк е траяла двайсет минути, през които Гутериш се е лимитирал да чуе позицията на Акънджъ за вероятностите за решение на кипърския въпрос, както направи и на срещата си в петък с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Изданието разяснява, че Гутериш "държи картите си скрити " във връзка с желанията си за отключване на процеса на диалозите по кипърския въпрос. Според дипломатически източници генералният секретар обмисля дали да пристъпи към свикването на тристранна среща сред него, Анастасиадис и Акънджъ. Смята се, че сходна среща би могла да бъде проведена през втората половина на октомври.

Според същите източници Гутериш обмисля и опцията за непосредствено привикване на петстранна среща, т.е. на водачите на двете общности и представители на трите страни-гарантки в Кипър - Англия, Гърция и Турция. Въпросът е дали Гутериш ще упорства страните първо да се схванат за мандата на бъдещите договаряния или ще реши да продължи без значение от това и всичко да бъде сложено на масата на договарянията без предварителни условия.

Според дипломати от страните - непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е допустимо да съществува вероятност за реализиране на изцяло съглашение по кипърския въпрос, в случай че бъдат дискутирани по едно и също време всички тематики, които се отнасят до политическото тъждество, връщането на територии, сигурността и въглеводородите, т.е. да бъде избран времеви небосвод за процеса на пазарлъци.

Свикването на петстранна среща е искане на турската страна. Кипърското държавно управление, както съобщи през вчерашния ден представителят му, не се отнася негативно към среща с присъединяване на страните-гарантки, в случай, че на нея бъде разисквано интернационалното измерение на кипърския въпрос, а точно въпросът за гаранциите и за правата за намеса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР