Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма доказателства,

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма доказателства,
Коментари Харесай

НАТО: Няма доказателства за атака срещу Полша. Москва: Варшава можеше веднага да го каже

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че няма доказателства, че " Русия приготвя нападателни военни дейности против НАТО ".

След среща на Алианса през днешния ден Столтенберг съобщи, че няма индикации, че гърмежът на ракетата в Полша е бил тенденциозен съветски удар.

" Разследването продължава и би трябвало да изчакаме резултатите, само че нямаме индикации, че това е било нахлуване или умишлена офанзива ", сподели Столтенберг. " Нашият прелиминарен разбор демонстрира, че случаят евентуално е породен от украинска ракета, изстреляна за отбрана на нейната територия от съветски офанзиви с крилати ракети ", съобщи генералният секретар на НАТО, като добави, че Украйна няма виновност за това и че Русия " носи крайната отговорност, защото продължава противозаконното си нахлуване против Украйна ".

Той също по този начин съобщи, че след случая от вторник НАТО е " повишила бдителността си и непрекъснато следи обстановката ".

Ситуацията с падналите в Полша парчета от ракета не дава никакъв мотив за ескалация, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Варшава можеше незабавно да каже, че става дума за парчета от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, сподели още Песков. " Не, не знам да е имало такова нещо ", отвърна представителят, запитан от публицист дали съветските управляващи са се свързали със Съединени американски щати или НАТО, с цел да не се стига до ескалация. " Работата е там, че няма и мотив за ескалация. Поляците можеха незабавно да оповестят, че става дума за парчета от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха създали, всички експерти щяха незабавно да схванат, че това не може да е била ракета, която има връзка с съветските въоръжение сили ", безапелационен бе Песков.

Някои страни направиха неоснователни изказвания по отношение на вчерашната детонация в Полша, съобщи представителят на Кремъл.

Москва приветства " сдържаната " реакция на американския президент Джо Байдън по отношение на детонацията в Полша, съобщи Асошиейтед прес. По-рано полският президент Анджей Дуда съобщи, че Варшава не разполага с доказателства кой е изстрелял ракетата, предизвикала гибелта на двама души.

Източник от НАТО съобщи пред Ройтерс, че Байдън е споделил на сътрудниците си от Г-7 и НАТО, че детонацията в Източна Полша е породена от ракета, изстреляна от украинската противовъздушна защита.

Песков изрази също по този начин задоволството на Кремъл от напредъка в договарянията за удължение на периода на така наречен " зърнена " договорка, който изтича на 19 ноември. Той посочи, че се чака напълно скоро съветският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обсъдят този въпрос.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР