Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да не

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да не
Коментари Харесай

НАТО и САЩ: Русия ще плати висока цена, ако нападне Украйна


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести Русия да не употребява мощ против прилежаща Украйна. Пред „ Ройтерс” той уточни, че Москва знае, че ще заплати висока цена посредством наказания и други стъпки на Запада за всяка експанзия.

Украйна, някогашна руска република, която в този момент се стреми да се причисли към Европейския съюз и НАТО, се трансформира в главната възпламенителна точка сред Русия и Запада. Русия анексира нелегално украинския полуостров Крим през 2014 година и оказва поддръжка на сепаратистите в Източна Украйна.

„ Всички ние доста ясно дадохме да се разбере, че ще има висока цена и глобите са една от опциите “, сподели Столтенберг. Русия твърди, че няма желание да нахлува в Украйна. „ Мисля, че е напълно явно, че Русия към този момент знае, че ще заплати по-висока цена “, добави Столтенберг. Шефът на НАТО сподели, че новите стопански наказания против Русия - които Европейски Съюз и Съединени американски щати, дружно с Англия и Канада могат да наложат - са мощен инструмент за въздържане на експанзията. НАТО разполага с редица разновидности за деяние, в случай че Русия употребява мощ против Украйна, като те включват стопански, финансови и политически ограничения, съобщи генералният секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг.

" Разполагаме с необятен набор от благоприятни условия, с цел да подсигуряваме, че за Русия ще има съществени последствия, в случай че още веднъж употребява мощ против самостоятелна, суверенна страна - Украйна ", съобщи Столтенберг на конференция в Рига. Предупреждение насочи и Вашингтон. Съединени американски щати показаха дълбока угриженост от доказателства, които демонстрират, че Русия е възнамерявала " съществени нападателни дейности против Украйна " и дадоха обещание да я накарат да заплати " висока цена ", в случай че пристъпи към деяние. Държавният секретар Антъни Блинкън добави, че съветските проекти включват старания за дестабилизиране на Украйна от вътрешната страна, както и широкомащабни военни интервенции. Казахме ясно на Кремъл, че ще отвърнем на удара, в това число посредством поредност от стопански ограничения с огромно влияние, които сме се въздържали да използваме в предишното, предизвести ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън след срещата на НАТО в латвийската столица Рига.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР