Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отстранен заради поредица

...
Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отстранен заради поредица
Коментари Харесай

Путин повиши отстранен преди два месеца генерал

Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отхвърлен поради поредност от провали на съветската войска в Украйна, е назначен за шеф на основния щаб на сухопътните войски, оповестява РБК, като се базира на източник в министерството на защитата. Преди това Лапин бе командващ Централния боен окръг. Според медиите покачването не може да се случи без експлицитното утвърждение на съветския президент Владимир Путин.

В средата на октомври Лапин бе остро неодобрен от президента на Чечня Рамзан Кадиров и създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин. Първият го назова " негодник " поради отстъплението на съветските войски от Лиман, а вторият - " лентяй, който би трябвало да бъде неотложно отхвърлен ". В края на октомври няколко съветски издания оповестиха, че Лапин е бил заставен да подаде оставка. Министерството на защитата обаче тогава нито удостовери, нито опроверга това. Според авторитетния Телеграм канал Рибар Лапин е подал оставка, само че тя не е била призната.

" Медиазона " разгласява разкази на очевидци по какъв начин през октомври Лапин е опрял револвер в главата на мобилизиран, който е наредил на ротата си да напусне позициите си на фронта поради сериозен обстрел край Сватово, и е изискал незабавно всички да се върнат назад. Лапин попада и в следствие на съветския отдел на BBC, че през март е наградил своя наследник - Денис Лапин, макар че той е провалил настъплението в Черниговското направление.

Повишението на Лапин незабавно провокира неодобрение измежду съветските военни коментатори. Игор Гиркин, някогашен боен министър на непризнатата ДНР, бе изключително изострен. " Назначението на военачалник Лапин на висша служба, е меко казано, неразбирателство. Въпросът не е в неговите управителни качества /ако те изобщо съществуват/, а че под негово управление нашите войски претърпяха тежки провали край Балаклея и Изюм, оставяйки в следствие съвсем 10 града и " прегрупирайки се " от Харковска област. Да се покачва за такова нещо е нагла проява на неуязвимост от страна на управлението на МО на Русия ", написа той в Телеграм.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР