Ген. Валерий Залужний сравни случващото се сега с окопите от

...
Ген. Валерий Залужний сравни случващото се сега с окопите от
Коментари Харесай

Войната в Украйна е в патова ситуация - няма нито пробив, нито контраофанзива

Ген. Валерий Залужний съпостави протичащото се в този момент с окопите от Първата международна война 

Само допреди месец, когато ескалира спорът сред Хамас и Израел, имаше дефинира думи и изречения, самото изричане на които във връзка с протичащото се в Украйна, превръщаха изреклия ги в „ Путинист ”, „ Кремълист ” и даже „ нацист ”. 30 дни изминаха от тези времена и в този момент наподобява фразите към този момент не са табу. Такава е да вземем за пример „ Контраофанзивата на Украйна е неуспех ”.

Казваме я не ние, а самия ген. Валерий Залужний - един от водещите военни командири на Украйна, който през цялото време на спора след протичащото се на бойното поле изкъсо и интензивно ръководи дейностите. Ген. Залужни направи сходен коментар в последното си , където признва намерено, че нещата не вървят както би трябвало, а реакциите на някои от медиите, които бяха до неотдавна най-запалените последователи на Зеленски, са доста показателни за това какво е настроението в Европа.

„ Точно, както в Първата международна война, по този начин и в този момент, достигнахме до такова софтуерно равнище, че сме в патова обстановка. Няма да има нито бездънен, нито хубав пробив (в териториите под контрола на Русия, бел.а.) ”, показа пред The Economist генералът. Ню Йорк Таймс пък разказа изявлението му като „ най-откровеното до момента ”.

За съвсем шестте месеца, откогато стартира дългочаканата контраатака, на която Зеленски беше заложил на процедура главата си пред Запада, напредъкът е най-малък, в случай че въобще може да се приказва за подобен. Нещо повече - ВСУ настава по фронтовата линия на едно място и прави пробив от няколко километра, а съветските сили пробиват на друго място. Ако преглеждаме цялата територия на фронта по повърхност, в действителност от началото на контраофанзивата Русия е спечелила няколко квадратни километра.

Самият ген. Залужний признава още, че е направил неточност, като е подценил врага. Но още веднъж методът, по който е наобиколен цитата му в западното издание е индикативен:

„ Генералът сподели също, че е подценил готовността на Русия да жертва бойците си, с цел да предотврати пробив и да продължи войната. „ Това беше моя неточност. Русия загуби най-малко 150 000. Която и друга страна да беше, такива загуби щяха да прекратят войната ”, сподели Залужний. Данните, изнесени от него за жертвит от съветска страна, не могат да се потвърдят от самостоятелен източник ”, написа The Economist.

Според опитни анализатори, съветската страна няма никакво желание да продължава своето нахлуване във вътрешността в Украйна. Всъщност все още задачата е по-скоро да укрепи защитните си позиции в „ анексираните ” територии и видно армията стои на едно място, удовлетворена че има здрав захват над множеството от Източна и Югоизточна Украйна.

Сред коментиралите изявленията на ген. Валерий Залужний бе и милиардерът Илон Мъск, който отговори под пост на различен милиардер - Дейвид Сакс. „ Конфликтът е неосъществим за продобиване от украинска страна. Военните цели на Киев са нереалистични а Зеленски е подведен, тъй като не може да осъзнае същинското естество на протичащото се на фронта и даже не смята за належащо да мисли за договаряния с Москва ”, написа Сакс. И получи отговор от Мъск: „ Този разбор, за жалост, е правилен ”

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР