ГДБОП предупреждава за измамни обяви в интернет, предлагащи заеми от

...
ГДБОП предупреждава за измамни обяви в интернет, предлагащи заеми от
Коментари Харесай

Измамници точат банкови сметки чрез фалшиви ``заеми`` от чужди банки |

ГДБОП предизвестява за лъжливи разгласи в интернет, предлагащи " заеми " от името на непознати банки. 

От дирекцията допълват, че се следи доста нарастване на лъжливи интернет разгласи (основно във Фейсбук), видимо оповестени от непознати банки (най-вече френски банки), които оферират " преференциални заеми ".

Комуникацията с евентуалните жертви на измамата се води на български език в началото посредством Месинджър, а в следствие през мобилни приложения за връзка Whatsapp и,Viber. Измамниците употребяват главно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), само че са засичани и други, в това число един български номер, предизвестяват още от ГДБОП.

Схемата е следната:

От откликналите на обявите хора е изисквано да пратят фотоси на свои документи за идентичност. Получавали са бланка на контракт за заем, която е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят на измамниците. След известяван на кандидатстващите, че са утвърдени, измамниците стартират да желаят от тях да създадат неголеми банкови преводи към български банкови сметки с съображение " кандидатстване ", " нотариална такса ", " застраховка ", с цел да им бъде провиснал заемът.

Не са изключение и преводи под сходни предлози и посредством Western Union, Money Gram и EasyPay. В някой случаи даже жертвите били убеждавани да открият банкова сметка с интензивно електронно банкиране и издадена дебитна карта.

Под претекст, че е належащо дебитната карта и сметката да бъдат тествани дали дават отговор на условията за асимилиране на заема, данните за сметката и самата карта с ПИН код са изпращани посредством DHL в Бенин, Африка.

Получили надзор върху сметки и дебитните карти, причинителите ги употребяват за приемане на преводи от жертви на лъжливите разгласи и за асимилиране на парите. В хода на връзката с евентуалните жертви на лъжливата скица измамниците се показват за шефове и чиновници на непознати банки и изпращат фотоси на непознати документи за идентичност, с цел да са по-убедителни.

Експертите от отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП още веднъж припомнят хората да демонстрират изключителна зоркост при връзката си в интернет пространството и никога да не дават персонални данни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР