Газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече

...
Газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Газовата връзка сред България и Гърция, по която ще тече азерски газ, влиза в комерсиална употреба през днешния ден. Стартът ще бъде даден на публична гала в София - хазаин, на която е президентът Румен Радев.

По този мотив късно нощес в столицата дойде ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е един от гостите на идната гала по откриването, където ще участват и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Сред гостите е и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, чийто газ ще покрива една трета от потенциала на тръбата. На събитието ще бъдат и водачите от Балканите - сръбският президент Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, както и министър председателят на Румъния Николае Чука.

По време на визитата ѝ в София на фон дер Лайен ще бъде връчено предложение от страна на България, Румъния, Унгария и Словакия за увеличение на газовите доставки в границите на меморандума, подписан сред Европейската комисия и Азербайджан.

Реализацията на газопровод, тръгващ от гръцкия град Комотини и стигащ до Стара Загора, продължи 12 години. Чрез газовата връзка се планува България да получава към 3 милиарда куб. м газ на година - съвсем колкото е годишното ползване на природен газ в страната. Общата стойност на оборудването е над 240 млн. евро, като от тях Европейска комисия даде безплатно на страната 45 млн. евро за предпроектни изследвания и още 35 млн. евро по оперативна стратегия.

Церемонията за формалния старт на газовата връзка Гърция-България ще стартира в 11:00 часа българско време.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР