Газопроводът "Силата на Сибир" ще бъде тържествено пуснат в експлоатация

...
Газопроводът "Силата на Сибир" ще бъде тържествено пуснат в експлоатация
Коментари Харесай

Днес откриват газопровода Силата на Сибир между Русия и Китай

Газопроводът "Силата на Сибир " ще бъде тържествено пуснат в употреба през днешния ден и ще стартира да доставя съветски газ за Китай, осведоми ТАСС.

"Силата на Сибир " е най-голямата газопреносна система в Далечния изток на Русия и посредством нея синьо гориво от находищата в Якутия и Иркутска област ще се транспортира както към вътрешния съветски пазар, по този начин и до Китай.

Като част от церемонията е плануван ефирен мост, в който ще вземат участие съветският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин.

Обемът на доставките на газ по контракта сред Газпром и Китай по газопровода "Силата на Сибир " през 2020 година ще бъдат 5 милиарда кубични метра. Под клаузата "вземай или плащай " попадат 85 % от превозеното синьо гориво. Това заяви при телеконферентна среща с вложители на 29 ноември краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на отдел на Газпром износ Андрей Зотов, представен от ТАСС.

Пълният потенциал на газопровода ще бъде 38 милиарда кубически метра годишно, а договорката за доставките по "Силата на Сибир " е на стойност 400 милиарда $.

Това е значим стратегически план в областта на съдействието сред двете страни, сподели неотдавна заместител министърът на външните работи на Китай Лъ Юйчън.

Русия и прилежащ Китай ускориха икономическите и военните връзки през последните години, защото връзките им със Запада се утежниха поради районни спорове и търговски разногласия, означи преди дни ДПА.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи на 30 ноември, че стартирането в употреба на газопровода "Турски поток " ще се състои на 8 януари в Истанбул, заяви в. "Миллиет ".

Ердоган сподели това на церемонията по откриването на европейския сектор от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) в Ипсала в окръг Одрин, който ще доставя с каспийски газ южноевропейски страни.

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че визитата на съветския президент Владимир Путин в Турция се възнамерява за първото десетдневие на януари, отбелязва ТАСС.

На 19 ноември съветският тръст Газпром заяви, че приключва подготвителните действия за стартирането в употреба на газопровода "Турски поток ", което съгласно графика би трябвало да се случи до края на 2019 година.

В момента с газ са запълнени двете линии, като се стартира от крайбрежните обекти към съветския град Анапа до приемния терминал, ситуиран край селището Къйъкьой на турското крайбрежие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР