Газохранилищата в Полша са запълнени на 81 на сто, съобщи

...
Газохранилищата в Полша са запълнени на 81 на сто, съобщи
Коментари Харесай

Полша продължава да пълни газохранилищата си при спряно подаване от Газпром

Газохранилищата в Полша са запълнени на 81 на 100, заяви в туитър полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), представена от ТАСС.

Това е резултат от интензивните доставки на полутечен природен газ (ВПГ) в Полша, посочи компанията. Вместимостта на полските газохранилища е 3,81 милиарда куб. метра газ.

Преди седмица, когато " Газпром " заяви, че напълно е спрял доставките на газ по Ямалския контракт, полските газохранилища бяха запълнени на 76%.

След прекъсването на директните доставки от Русия Полша получава съветски газ реверсивно от Германия по газопровода " Ямал-Европа ".

Страната използва към 20 милиарда куб. метра газ годишно. Ямалският контракт с " Газпром " планува доставката на до 10 милиарда куб. метра газ годишно за страната. Властите във Варшава настояват, че са намерили опция изцяло да се откажат от съветския газ посредством диверсификация на източниците на доставка.

Освен газопровода " Балтик пайп " (Baltic Pipe) с пропускателна мощ от 10 милиарда куб. метра газ годишно, който се строи сега, в Полша работи и терминал за ВПГ в Швиноуйшче. В момента там могат да се регазифицират единствено 6,5 милиарда куб. метра газ годишно, само че тази инфраструктура в този момент се уголемява. До декември 2023 година мощностите й за регазификация ще доближат 8,3 милиарда куб. метра газ.

Освен това Полша възнамерява до 2025 година да построи в Гданския залив плаващ терминал за ВПГ с мощ към 6 милиарда куб. метра годишно. Сред спомагателните благоприятни условия за приемане на газ в Полша са инфраструктурните връзки със прилежащи страни, най-много газопроводът Полша-Литва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР