Гъсто минирани пътища в близост до населени места и укрепени

...
Гъсто минирани пътища в близост до населени места и укрепени
Коментари Харесай

“Обявиха награда за главата му”: Как работят служебните кучета в зоната на СВО

Гъсто минирани пътища наоколо до обитаеми места и укрепени землянки, разрушени къщи, където хората могат да останат под руините - служебните кучета оказват помощ, когато технологията е безсилна, изключително в случай че времето се брои с минути. Как оказват помощ в зоната на СВО - в материала.

Полезно куче

Овация е източноевропейско овчарско куче. Тя е в инженерно-разузнавателната група, която получава информация за съперника и територията, която заема. Неговата задача е да открие експлозиви, преди военните да преминат по пътя.

Това е един от най-търсените кучешки " експерти ". Техниката може да не реагира на домашно направени устройства с дребен брой железни детайли, предпазители от капачки и тънки електрически кабели. Кучето реагира на миризмата, която е доста по-трудна за прикриване.

„ Засега нито един „ електронен нос “, който проучва състава на въздуха, не може да се съпостави с добре подготвено куче “, споделя някогашният чиновник на киноложкия център на Министерството на вътрешните работи, учителят по кинология Семьон Уваров (името е променено ). “Тя е в положение да надуши експлозиви от 50-100 метра “, добавя той.

Овация дефинира рисково място с акуратност до метър. И дава знак на кинолога - ляга на земята, като сочи вярната посока с носа си.

Според Павел, пастирски инструктор, неповторимото умеене на неговия питомец е помогнало за спасяването на повече от един живот. Благодарение на нея сапьорите откриват сектор по пътя на боен ескорт. Проучвайки териториите, изоставени от врага, Овация открива маскирана бомба на детска площадка и осколъчно-фугасни мини в село в Черниговска област на Украйна.

Друго куче за разкриване на мини от „ Росгвардия “ – гард, като част от разследваща група, открива противотанкови и противопехотни мини на полски път покрай обитаемо място в ЛНР. Там минават колони с храна и муниции за съветските войски.

Героичният Бандит

В зоната за специфични интервенции се изпращат и доброволци с животни. Например морски пехотинец от Тихоокеанския флот с позивна „ Яри “ дойде в Донбас с Бандит, кръстоска сред овчарско куче и мелез.

Запознават се преди осем години. Яри подвигна махленски псе, научава се на избавителна работа. През лятото отиват дружно като доброволци в десантно-щурмовата група. Заедно със притежателя Бандит работи в най-опасните зони. Подобно на останалите бойци, той има бронежилетка, тежаща 12-15 кг. В джобовете има гранати, патрони.

За да защищити очите си от прахуляк, до момента в който се вози на бронетранспортьора, Бандит носи ски маска. Първоначално се пробва да я отхвърли, само че по-късно привиква и явно прави оценка преимуществата.

Яри не взема приятеля си със себе си единствено на една задача, от която към момента се радва. През август оставя Бандит да пази лагера. На този ден бронетранспортьорът им е изумен от пряк огън. Няма починали, само че всички бойци са тежко ранени. Яри с 12 шрапнела е изпратен в болница. Кучето не би оживяло, счита той.

Рошави разузнавачи

Елена Несина е началник на групата „ Четириноги бойци “, която оказва помощ на военните кинолози и техните домашни любимци в зоната на СВО. По-специално, те изпращат навреме пратки - храна, съоръжение, медикаменти.

Според нея опитът на военните водачи на кучета демонстрира, че задържането на кучета на фронта въпреки всичко е несвоевременно.

" Силните звуци ги засягат повече от хората. Психиката е по-уязвима. Кучетата получават психически и физически разстройства, да не приказваме за неоправданата им гибел “, добавя Несина.

Елена счита, че е доста по-ефективно да се употребяват животни в освободените територии, от време на време в инженерно разузнаване. И това е рисково.

Не постоянно е допустимо да се ревизират землянките, оставени от врага, благодарение на техниката. В този случай кучетата са първите, които инспектират пространствата. " Да, от време на време те поемат първия удар. Ако кучето се натъкне на противников войник, той евентуално ще почине. Но по този метод врагът ще се разкрие и ще го отстраняват ", споделя Иля Гусаров. Той е доброволец, оказва помощ на военните с храна и медикаменти за животните.

Сега, по поръчка на кинолозите от Уфа, запалянковците създават видеосистема, която може да бъде прикрепена към кучета, продължава той. Сигналът ще отиде до разузнаваческото табло. След като изпитат системата, те провеждат набиране на средства за произвеждане.

Спасителката Сарделка

Преди пет години ръководителят на севастополския подслон за кучета " Лабрадом " Дмитрий Фролов взема лабрадор на име Сарделка.

В допълнение към положителния вкус, поради който му е даден подобен прякор, кучето има отлични качества за търсене. С нея работи кинолог – учи я по какъв начин да избавят хора в планините и горите.

Кучето е взело участие в доста избавителни интервенции, в това число търсене на деца. През октомври инструкторът, който работи с лабрадора, отива в Донбас като доброволец дружно с кучето.

" Не беше елементарно да ги пусна да отидат там, само че ми описаха за тези, които са починали под руините на разрушени здания. Разбрах, че кучето ми ще помогне. Тя е опитна, подготвена ", отбелязва Фролов.

Според него тя е избавила и украинци отдолу под руините. Въпреки това, въпреки това, е назначена премия за главата на кучето и инструктора, а против самия Фролов е проведена осведомителна офанзива, изтичат персоналните му данни в мрежата.

След два обстрела с ракети в учебното заведение, където е основана групата за търсене, е решено кучето и инструктора да бъдат изведени от зоната на СВО. След като работят три седмици, те се върнаха вкъщи.

Вярно, лабрадорът не си почива дълго. Още на идващия ден Сарделка взе участие в издирването на 16-годишно момиче, изчезнало в Крим.

Донбас не може без такива помощници. Но те би трябвало да бъдат готови.

„ Предстои доста работа както по претърсването, по този начин и по разчистването на региона: жилищни здания, труднопроходими региони, гори. Би ми се желало кинолозите да поправят тренировките поради опита, който получават техните сътрудници, върнали се от командировка “, изброява Елена Несина.

И прибавя: ориста на доста хора зависи от това по какъв начин са подготвени и оборудвани избавителните кучета.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР