Гърция възропта срещу възстановения паметник на лъва от мемориала на

...
Гърция възропта срещу възстановения паметник на лъва от мемориала на
Коментари Харесай

Гърция възропта срещу картата на лъва пред НДК, била включвала гръцки земи

Гърция възропта против възобновения монумент на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК поради изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи.
Възражение има и против думите на военния ни министър Красимир Каракачанов казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита демонстрира защо се бори Българската войска и защо са воювали и загивали българските воини.
Официална нота от гръцка страна няма, само че тематиката е коментирана сред дипломати, като следва и нов подобен диалог.
От Външно министерство са безапелационни, че сред България и Гърция няма напрежение. Министърът на защитата от своя страна разяснява, че в паментика няма прикрит подтекст. Красимир Каракачанов напомни, че точно за идеала Санстефанска България страната ни е взела участие в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По дуите му това не значи, че ние би трябвало да изрежем част от история си, тъй като някой някъде би се почувствал ощетен.
" Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е мотив за спор с Гърция ", съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя посочи, че през вчерашния ден представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия дипломат, а през днешния ден с него ще се срещне и заместник-министър.
Този монумент стои пред Военноисторическия музей от доста години и никога не съставлява искания на България за териториални граници , уточни още Захариева.
" Гърция няма съображение да се сърди. Фактите от историята не би следвало да са мотив за измисляне на несъществуващи спорове ", разяснява Каракачанов, представен от Дарик.
„ Не виждам за какво би трябвало да се изпада в сходна нервност. Най-малко като се разноските, в който и да е град, ще видите съвсем на всички места в центъра една улица, която се споделя „ Василий Българоубиец “. Това са историческите обстоятелства. И да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 година и не мисля, че обстоятелствата от историята или други монументи на Византия, когато тя е имала част от българските земи, би следвало да бъдат някакъв мотив за измисляне на несъществуващи спорове. Мисля, че паметникът е доста прекрасен и се връща там, където му беше мястото. Тези 200 000 воини, които са починали за идеалите на българската нация, би трябвало да бъдат уважавани и това би трябвало да се случва със съзнанието на българския народ, без значение кой какво някъде може да си намерения “, сподели министърът.
С тържествена гала на Архангелова задушница фигурата на Лъва от Мемориала на починалите бойци от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия бе върната на остарялото й място. Това стана допустимо след дълготраен спор за ориста на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място. Лъвът от Мемориала е единствено част от остарелия монумент. Предстои и плочите с имената на починалите да бъдат възобновени. След демонтирането си през 1977 година лъвът и плочите от мемориала се съхраняват в Националния Военноисторически музей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР