Изтече срокът на Браншовия колективен трудов договор (БКТД) за Музеи

...
Изтече срокът на Браншовия колективен трудов договор (БКТД) за Музеи
Коментари Харесай

КТ Подкрепа настоява за нов Колективен трудов договор за Музеи и галерии

Изтече срокът на Браншовия групов трудов контракт (БКТД) за " Музеи и галерии " на 1 август 2023 година Поради тази причина са нарушени о сновни права на служащите и на представителите на синдикатите в музеите - за договаряне на заплатите и други Ощетени и дискриминирани са хора, на които им следва пенсиониране . По същия метод стои въпросът и с размера на отпуските и други компенсации. Това е мнението на Конфедерацията на труда " Подкрепа " (КТ " Подкрепа " ) по отношение на бездействието на Министерството на културата за сключване на нов БКТД.

Синдикатите упорстват в най-скоро време служебният министър на културата да седне на масата на договарянията и да подпише браншовия контракт. А ко това не стане в най-кратки периоди те заплашват с митинг.

Конфедерацията на труда отбелязва, че договарянията за нов БКТД се оказаха доста продължителни, съответстваха с подготовката на плана за бюджет на България за 2024 година На 27 февруари т. година те са имали подготвен вид за контракт, координиран със обществените сътрудници и подготвен за автограф, само че тогавашният министър на културата Кръстю Кръстев " не откри време да постави подписа си ".
 Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение
Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение

Парите и качеството на образованието би трябвало да вървят в синхрон

В мнението се прецизира, че на 22 април 2024 година е изпратено ново писмо - вх.№61-00-6/23.04.2024/ - до служебния министър на културата Найден Тодоров, с покана за привършване и сключване на браншовия контракт. Отново обаче до този миг Министерството на културата не е подхванало, никакви ограничения за започване на договаряния и за сключване на БКТД за " Музеи и галерии ".

От КТ " Подкрепа " припомнят, че според Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета на Европа при груповото договаряне за установяване на работните заплати страните членки, с присъединяване на обществените сътрудници, би трябвало:
Да подкрепят построяването и укрепването на потенциала на обществените сътрудници за присъединяване в груповото договаряне, изключително на секторно и междуотраслово равнище; Да предизвикват градивни, смислени и осведомени договаряния за заплатите сред обществените партньори; Да подхващат дейности, с цел да се подсигурява правото на групово договаряне на заплатите и да се предотврати всякаква дискриминация на служащите и представителите на синдикатите в региона на заетостта; Да подхващат ограничения за отбрана на служащите и представителите на синдикатите, както и на синдикатите и организациите на работодателите, от всякаква интервенция от страна на други организации или техни представители или членове в тяхното основаване, действие или ръководство ".  Синдикат плаши с митинги поради бойкот на груповия трудов контракт в опазването на здравето
Синдикат плаши с митинги поради бойкот на груповия трудов контракт в опазването на здравето

Според Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ работодателите блокират преговорите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР