Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в

...
Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в
Коментари Харесай

Въпреки споровете: Еднополовите бракове вече са законни в Гърция

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която узакони еднополовите бракове, съобщи BBC..

След гласуването на 15 февруари еднополовите двойки към този момент ще могат законно да осиновяват деца.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че новият закон " самоуверено ще отстрани едно съществено неравноправие ". Законодателството обаче раздели страната, като ожесточената опозиция се води от авторитетната Гръцка православна черква. Законопроектът се нуждаеше от нормално болшинство, с цел да бъде признат от 300-членния парламент.

Мицотакис се застъпи за законопроекта, само че се нуждаеше от поддръжката на опозиционните партии, с цел да го прокара, защото десетки депутати от неговата дясноцентристка ръководеща партия бяха срещу. " Хората, които са били невидими, най-сетне ще станат забележими към нас, а дружно с тях и доста деца най-сетне ще намерят полагащото им се място ", съобщи министър-председателят пред Народното събрание по време на дебата преди гласуването.

" Реформата прави живота на няколко наши съграждани по-добър, без да лишава нищо от живота на болшинството ", добави той.

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите в Гърция. Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз към този момент са узаконили еднополовите бракове. Те са позволени в 35 страни по света.

Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, значително заради съпротивата на църквата. Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се вкарва тъждество сред браковете. Поддръжниците на Църквата организираха манифестации на площад Синтагма в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха флагове, държаха кръстове, четоха молебствия и пееха фрагменти от Библията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР