Гърция, Израел, Кипър и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството

...
Гърция, Израел, Кипър и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството
Коментари Харесай

Гърция, Израел, САЩ и Кипър засилват подкрепата си за енергетика и сигурност

Гърция, Израел, Кипър и Съединени американски щати се договориха да засилят съдействието в енергийната, кибер и инфраструктурната сигурност, съобщи гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, откакто министри на четирите страни се срещнаха в Атина, оповестява " Ройтерс ".

Откритията на природен газ в Източното Средиземноморие през миналото десетилетие трансфораха района в жизнерадостен различен източник на сила за Европа, само че също по този начин разкриха дълготрайни разногласия сред съседите, които се борят за правата върху ресурсите.

Регионалните тристранни срещи сред Израел и Кипър, които направиха открития, и Гърция, която желае да бъде разпределителен хъб, неотдавна бяха разширени, с цел да обзет и Съединени американски щати.

" Енергията може да бъде мост за по-широка политическа непоклатимост ", съобщи американският зам.-министър на енергетиката Франк Фанън.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис съобщи, че е получил уверения от своите израелски, гръцки и американски сътрудници за цялостна поддръжка за правото на страната му да търси естествени запаси.

Турция, която няма дипломатически връзки с Кипър, оспорва правото на държавата-членка на Европейски Съюз да изследва природния газ с иск за офшорните региони, които Кипър претендира за свои.

Анкара е изпратила два кораба да сондират на изток и запад от острова. Според Кипър, това е нарушаване на интернационалното право. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР