Гърция е получила досега около 260 млрд. евро под формата

...
Гърция е получила досега около 260 млрд. евро под формата
Коментари Харесай

Гърция отново планира мащабна приватизация

Гърция е получила до момента към 260 милиарда евро под формата на избавителна помощ от сътрудниците си в еврозоната и МВФ от 2010 година насам в подмяна на ограничения за икономии.

© Dado Ruvic Още по тематиката
Ципрас даде обещание помощ за служащите, младежите и дребния бизнес

Според премиера Гърция ще излезе сполучливо от избавителната стратегия през 2018 година
11 сеп 2017
Гърция изненада с първи бюджетен остатък от 21 години

МВФ желае данни от еврозоната какъв брой може Атина да поддържа това движение
23 апр 2017
Гърция се нуждае от по-малко пари от контрактуваните в избавителната стратегия

Германският финансов министър Волфганг Шойбле счита, че в последна сметка МВФ ще реши да взе участие в пакета
20 фев 2017 Гръцкото държавно управление е създало амбициозна стратегия за приватизация за 2018 година, която е съгласувана с кредиторите на страната, оповестява финансовият онлайн портал financeapprise.com. От кредиторите на Атина е бил подаден сигнал, че облекчаването на гръцкия дълг зависи от осъществяването на тази стратегия, защото се планува приходите от приватизацията да отидат за обслужване на дълга. Атина няколко пъти до момента обещаваше на кредиторите си, че стремително ще продава държавни активи, само че нормално процедурите се бавят с години и постъпленията от раздържавяването са надалеч от упованията на Международния валутен фонд (МВФ) и еврозоната, които финансират избавителните стратегии за страната.

Настоящата избавителна стратегия е на стойност 86 милиарда евро и изтича през тази година. Гърция е получила до момента към 260 милиарда евро под формата на избавителна помощ от сътрудниците си в еврозоната и МВФ от 2010 година насам в подмяна на ограничения за икономии. Очакванията са гръцката стопанска система да нарасне с към 2% през 2018 година

Какво се планува
Правителството възнамерява да разгласи:

- За концесия яхтените пристанища в Алимос, край Атина, и на остров Хиос;
- Концесия на автомагистрала " Егнатия " с новите 18 пункта за събиране на пътни такси;
- Последният стадий от продажбата на 66% от акциите на газовия оператор DESFA
- Началото на процедурите за приватизация на 30% от акциите на интернационалното летище в Атина, за продажбата на 35% от Hellenic Petroleum, на 65% от газовата компания DEPA и на 5% от телекома ОТЕ.

Според договореностите с кредиторите

Заедно с тези планове съгласно договореностите с кредиторите държавното управление счита да форсира приватизацията на 17% от акциите на Националната електрическа компания (PPC), да разгласи търг в региона на Елиникон, където има план за градеж на голям хотелски комплекс с непознато присъединяване, и да завърши всички висящи въпроси, свързани със остарялото атинско летище.

От новата година се чака да стартира и прехвърлянето в суперприватизационния фонд на активи на 19 държавни компании в областта на услугите. Това са губещи компании като гръцките пощи ELTA и организацията, ръководеща градския превоз в Атина (OASA). В двете компании работят общо 15 хиляди души.
Планирани са и промени в държавната администрация, като от началото на годината там се планува да стартират атестации на държавни чиновници за преструктуриране и стесняване на държавния бранш. Германски фонд дефинитивно взе на концесия пристанището в Солун
Агенцията за приватизацията разгласи в края на предходната година, че е избрала дефинитивно консорциум, воден от немски фонд за дялово вложение, за концесионер на 67% от пристанището в Солун. South Europe Gateway Thessaloniki се води от Deutsche Invest Equity Partners, като в него вземат участие френската Terminal Link и гръцката Belterra Investments, следена от съветския предприемач Иван Савиди. Другите претенденти бяха филипинската International Container Terminal Services (ICTS) и дубайската P&O Steam Navigation Company (DP World).
Избраният концесионер ще заплати 275 млн. $ за две трети от държавната компания OLTH, която ръководи солунското пристанище. Освен това поема ангажимент да влага 215 млн. $ в врата през идващите 7 години дружно с приходите от концесията. От организацията пресмятат, че за целия период на контракта от 34 години резултатът от договорката ще е 1.3 милиарда $. Продажбата на 67% от OLTH беше отлагана на няколко пъти поради политическа опозиция от твърдолинейни крайнолеви членове на ръководещата партия СИРИЗА.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР