Галерия Сердика представя ШАМАН“ – живопис и звукова среда на

...
Галерия Сердика представя ШАМАН“ – живопис и звукова среда на
Коментари Харесай

Галерия Сердика представя ШАМАН - изложба живопис и звукова среда на Венцислав Диков

Галерия Сердика показва „ ШАМАН “ – живопис и звукова среда на Венцислав Диков. Изложбата ще може да се види от 10 март до 9 април 2021 година в арт пространството на Женски пазар при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Вернисажът ще се състои на 10 март 2021 година, през днешния ден, от 17:00 до 20:00 часа.
Кой става шаман?
Този, който не се опасява да прекрачи прага на други светове, с цел да потърси отговорите на своите въпроси. Многопластова персона – врач, войник, лидер, влъхва и оракул. Шаманът ловко балансира върху тънката линия сред познатото и непознатото, сред реда и хаоса, сред общоприетото и действителността, такава каквато е в реалност - постоянно нова и искряща като капка роса, огряна от безоблачен лъч.
В предишното
шаманите са били създатели и създателите са били шамани. Днес считаме, че тази връзка е изгубена, само че дали фактически е по този начин? Цветовете и звуците не престават да влияят, лекуват и въодушевяват. Това, което липсва е повече осъзнатост, това което е в остатък – прекалено много интерпретация.
С актуалната галерия
Венцислав Диков преоткрива мистичната роля на създателя, който посредством тон и облик трансформира усещанията ни. Изследва връзката на първичното и сакрално минало с сегашното. Потребността на актуалния градски човек от среща с необяснимото. Живописното платно като вълшебен акт на влияние върху действителността. Първичната неопитомена мощ на цветовете, вибрациите и формите. Творческият развой като вълшебен акт, обред. Звуци, тонове, тембри, нюанси, музикални фрагменти се свързват по безчет способи с цветовете и облиците в живописните платна: животни на силата, хора във всевъзможни цветове, съновидения, лодки пътуващи сред световете. Умът е пренаситен: интерпретацията стопира. Отключва се изобретателното, настава прилив на креативен хрумвания. Посетителят на тази галерия се трансформира в съавтор, създател.
Венцислав Диков сплотява двата си свята.
Потопете се. Участвайте. Открийте нови светове.
„ Рисувам във образен и в нереален жанр. Състоянията на мозъка и необятната галактика на подсъзнанието са изобилен източник за моята креативна лаборатория. Изследвам положението, в което мозъкът упълномощава тялото да твори, приканвайки обектите с неразбираемо предопределение населяващи подсъзнанието, да излязат на напред във времето “, споделя са себе си Венцислав Диков и добавя: „ Връзката сред човек и предмет може да е толкоз дълбока, колкото връзката сред човек и човек, даже по-дълбока. Без вербално другарство остава единствено есенцията – индивидът, чувстващ и отразяващ. Не е належащо предметът да е с избрана функционалност, с цел да притегли вниманието на наблюдаващия, тъкмо противоположното – неналичието на ясно предопределение задейства любознанието. Любопитството основава връзка. Картините нямат смисъл и цел сами по себе си. Смисълът се появява тогава, когато бъде открита връзката. “
„ Стилът на Венцислав Диков е многообразен - по едно и също време образен и нереален. Графичният аспект също участва осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на обособените персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам общоприети, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника се откроява с елегантна, прецизна до съвършенство, графична линия. Съвкупността от изредените детайли въвлича публиката в самобитната, емоционално-наситена галактика на създателя, в която всеки от нас пътува подсъзнателно към други, неоткрити светове “, споделя за създателя Джери Делфос, създател на изложба „ Пространства “, Брюксел и Президент на културно - креативно сдружение „ Позлатената Врата “ в Брюксел.
Венцислав Диков е роден в София, в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. Предпочитайки да резервира самобитния си жанр в изобразителното изкуство, избира да следва музика и приключва НМА „ Панчо Владигеров “ и по-късно HochschulefürMusik в Мюнстер, Германия, с класическа китара.
От 2003 година Венцислав Диков е еднообразно деен като художник и като музикант. Имал е над тридесет изложения в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Кьолн, Барселона, Люксембург и др.) Участвал е в арт-резиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложения (Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са благосъстоятелност на частни сбирки по целия свят.
Вижте някои от картините в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР