Гъбарите обаче често се сблъскват с въпроса как да запазят

...
Гъбарите обаче често се сблъскват с въпроса как да запазят
Коментари Харесай

Кога ядливите гъби могат да станат отровни

Гъбарите обаче постоянно се сблъскват с въпроса по какъв начин да запазят и запазят задоволително количество гъби, с цел да запазят колкото се може повече от хранителна им стойност и усет. Въпросът в действителност е сериозен, защото неправилното предпазване на гъбите може да направи даже ядливите гъби отровни.

За страдание, богатата годишна продукция не постоянно значи вкусни ястия и чорби от гъби. Всяка година сезонът на гъбите е обвързван с голям брой отравяния, като някои от тях могат да бъдат изключително рискови. Много от отравянията са свързани с трагични неточности, защото някои типове отровни гъби са объркващо сходни на ядливите. За да се избегне отравяне, е безусловно належащо да се съблюдават разпоредбите за сигурност при бране на гъби.

 гъби

Неправилното боравене с набраните ядливи гъби може да докара до хранително отравяне. Когато реколтата е изключително изобилна и не всички гъби могат да бъдат приготвени и изядени едновременно, рискът се усилва доста.

Как вярно да съхраняваме гъби? На какво да обърнете внимание, когато консервирате гъбите, с цел да ги извършите вкусни и потребни?

Трябва да стартираме вярната процедура още в гората. Гъбите не е целесъобразно да се събират в найлонови торби или кофи. Те освен се намачкват по-лесно при такива условия, което ги прави по-трудни за различаване, само че и могат да се запарят и да претърпят интензивен развой на повреждане. В такива гъби се отделят отрови.

Гъбите би трябвало да бъдат маскирани и обработени в същия ден, в който са събрани. Препоръчително е да изхвърлим нечистите с плесен и изгнилите екземпляри. Същото би трябвало да извършите и с презрелите гъби, които отделят холин, който може да се трансформира в токсично вещество. 

 гъби

Как да замразим вярно гъбите

Замразяването на непотребните гъби е положително решение за консервирането им, само че не всички типове гъби са подобаващи за сурово заледяване.

Ядливите гъби би трябвало да се бланшират преди заледяване. Сварете гъбите във вряща вода за 5-10 минути, отцедете и изсушете преди заледяване. Без бланширане, гъбите от ламелния тип ще станат горчиви.

Как се сушат гъби?

Сушенето е един от най-популярните способи за консервиране на гъби. Въпреки това, в случай че се извърши погрешно, това може да докара до образуването на плесен по гъбите. Такива гъби са негодни за консумация.

 гъби

Какви неточности би трябвало да избягвате при сушене на гъби:

Сушете гъбите в специфична сушилня, във фурна или над печка на дърва. Изсушаването на гъбите на слънце, нагревател, над газова печка може да ги скапе.
Нарежете гъбите на приблизително огромни части преди сушене. Парчетата гъби, които са прекомерно огромни, ще изсъхнат по-бавно и може да мухлясат, преди да изсъхнат.
Не подреждайте частите по този начин, че да се допират едно до друго. Пролуката ще обезпечи по-добра циркулация на въздуха и ще усъвършенства процеса на сушене.
От време на време обръщайте гъбите.
Съхранявайте добре изсушените гъби в херметически затворени буркани. Неизсушените гъби могат да се скапват или плесенясват.
Сушете гъбите във фурната за към 3 часа при 40 градуса, с включена циркулация на въздуха и открехната врата. Сушете ги на 50 градуса.

Мариновани гъби

Мариноването на гъби в оцет е един от известните способи за консервиране на гъби. Почти всички типове ядливи гъби са подобаващи за мариноване. Преди мариноване гъбите би трябвало да бъдат добре почистени и сварени. Ако комбинирате мариновани гъби с алкохол, това не е удачна композиция. Тя е доста тежка за стомаха и не е най-хубавото решение за хора, страдащи от болести на храносмилателната система.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР