Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд - това е стенопис,

...
Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд - това е стенопис,
Коментари Харесай

Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд

„ Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд " - това е стенна живопис, изографисан през 1937 година в пощата в Спрингфийлд, Масачузетс. Автор е Умберто Романо. Забележете годината. Времето е значимо за тази публикация. Предполага се, че Умберто Романо (1905-1982) е роден в Брачиляно Италия и се реалокира в Съединени американски щати на 9-годишна възраст. Израснал е в Спрингфийлд, Масачузетс. Стенописът изобразява идването през 1636 година на Уилям Пинчън, британски колонизатор, по-късно прочут като създателя на Спрингфийлд.
Сега се вгледайте в индианеца, който е позициониран до бедрото на белия колонизатор в розов костюм. Какво държи той? Не е ли iPhone? И не просто го държи, само че го прави вярно с типичния заплеснат взор в очите, който имаме всички в наши дни. Според вас по какъв начин може да се изясни тази фигура в стенописа? Съвпадение? Няма индикации за вандализъм или машинация. Стенописът не е бил реставриран, с цел да се добави iPhone. 
Досега се постановяваше догатката, че индианецът с изящната козя брадичка гледа в някакво ръчно огледало със странна форма. Това е бил известен търговски продукт през 1636 година За индианците огледалата са били знак на благосъстояние и авторитет, написа Браян Андерсън във VICE. Те нормално са били инсталирани в ритуални танцови палки или други предмети на церемониални регалии, защото тяхното светлоотразително свойство, а не способността им да отразяват облици, се е смятало за значимо. 
Композицията се базира на действителни събития, случили се към срещата сред членове на две видни племена от Нова Англия - Pocumtuc и Nipmuc, и британски заселници в село Агавам в сегашен Масачузетс през 1630 година - към 200 години преди появяването на електричеството.Хората, които имат вяра в пътуването във времето, незабавно оповестиха стенописа за доказателство за хипотезите си. 
VICE дава и други вероятни пояснения на предмета в ръцете на индианеца с изключение на, че може да е огледало. Може да е джобно издание на набожен текст - едно от евангелията или може би псалми. Такива джобни издания в действителност са съществували по това време и са били почти със същата правоъгълна форма.
„ Достатъчно е да се каже, че това изображение е израз на сантиментален артистичен род, който споделя доста за актуалните американски мечти и измислици за колониалното владичество на белите по отношение на индианците " - разсъждава доктор Маргарет Бручак, помощник по антропология и координатор на Инициативата за проучвания на индианците и коренното население в Университета на Пенсилвания. Според нея стенописът не носи на процедура никаква потребна информация за индианските нации.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР