- Г-н Петков, благодаря Ви, че ще разговаряте с нас.

...
- Г-н Петков, благодаря Ви, че ще разговаряте с нас.
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Euronews: Победата ни ще е голяма, но кабинетът - на малцинството. Така е честно

- Г-н Петков, благодаря Ви, че ще разговаряте с нас. Предстоят петите парламентарни избори в границите на две години. Какво бихте създали, с цел да избегнете шестите, в случай че станете министър-председател? Защото неустойчивостта на България може да бъде риск и за останалата част от Европейския съюз и западния фланг на Европа по време на война.  

- Благодаря ви за въпроса. Пети следващи избори са прекомерно доста за всяка демократична страна. Но в това време това, което виждам в този момент, на петите избори, е нещо доста друго, а именно- единение, което стартира да се образува към концепцията за проевропейска мощна България по метод, който не се е случвал на предходните четири. Вярвам, че по време на тези избори ще имаме огромна победа. Социологическите изследвания споделят, че сме с равни резултати. 

- Да, само че социологическите изследвания настояват противоположното.  

- Знаете ли, това се случва всякога. Това са третите ни избори. Още на първите избори, на които се явихме, социолозите ни даваха 8%. Ние получихме 26. На вторите - ни даваха 15%. Ние получихме 20. По някакъв метод тези няколко компании, които...

 

- Но Вие управлявахте страната и обстановката се обърна...

- Но този път се обединихме с всички сили. Вярвам, че ще имаме доста по-голямо предимство, повече от това, което социологическите изследвания ни дават. Превъзходство, което ще ни разреши да съставим относително мощно държавно управление на малцинството. А повода заради която декларирам това с такава убеденост, е вярата ни че в действителност да имаш ясно, транспарантно държавно управление на малцинството е по-добре, в сравнение с една непрозрачна коалиция, в която никой не знае кой какво управлява. И тук огромният въпрос е за какво другите партии биха подкрепили такова държавно управление на малцинството. Мисля, че има някои геополитически фактори, които биха повлияли на решението им.  

- Имате поради войната? 

- Да, войната, само че единствено от една страна. От друга имаме следното - и Европа, и Съединени американски щати насочиха вниманието към някогашния министър председател, споделиха " Вижте какво прави ". Знаете ли, това е невиждано. Неговият финансов министър, заемал този пост в продължение на 8 години, е в листата " Магнитски ". 

- Да, като за начало едно държавно управление на малцинството е по-добро от непрозрачна коалиция, както се изразихте. Но в това време едно държавно управление на малцинството би трябвало да договаря с опозицията или с партии, които не са членове на обединението. Стъпка по стъпка. Всяка обособена промяна, всеки обособен закон или всяка обособена мярка. Смятате ли, че тези значими промени, изключително във връзка с битката с корупцията, които България би трябвало да реализира, ще бъдат вероятни с държавно управление на малцинството? 

- Мисля, че евентуално това е допустимо, като обособените партии имат разнообразни аргументи да го създадат. Без значение какво същински желаят и какво не. Мисля, че множеството политически партии осъзнават, че идва действителна смяна, уповавам се още на тези избори. Смятам, че един от методите хората да вземат участие в смяната е като гласоподават в политическа партия като нашата. Можем да изпълним смяната, а хората в същото време би трябвало да наблюдават и следят дейностите ни. 

Един образец с основния прокурор - мисля, че за някой като Борисов е по-опасно, в случай че пристигна нашата самодейна партия и просто смени сегашния основен прокурор с различен. Да, ние не желаеме това, защото нямаме интерес да има директно потребление на институцията за политически цели. Искаме да променим системата, с цел да работи по-добре. В този случай предлагаме напълно да се отстрани постът на основния прокурор. 

- Позволете ми да ви попитам нещо по въпроса, тъй като това е в основата, най-важната част от правосъдната промяна. Тя е изисквана от Европейския съюз, от прокуратурата, а мечтаната цел е битка с корупцията. Прокурорът е огромен проблем, както казахте. Но в това време смятате ли, че с малцина депутати в Народното събрание ще можете да го отстраните?  

- Това е огромният въпрос. Ще го създадем на две стъпки. Първата се изисква и от Плана за възобновяване и резистентност. Между другото, това условие беше сложено от нашето държавно управление. В него се споделя, че основният прокурор би трябвало да има правосъден контрол. Трябва да има арбитър над тази институция, който фактически да може да проверява основния прокурор. Това е нечувано до момента, тъй като сега, както споделя самият основен прокурор, единствено Бог е над него. Но не би трябвало да се сложи и инцидентен арбитър, който ще върви по неговите стъпки. 

- Бихте ли ни споделили за какво съществува тази директна връзка сред децентрализацията на следствието с основен прокурор и системата за корупция? 

- Добре. Сега ще ви дам един образец, който би бил забавен.  

Когато арестувахме някогашния финансов министър по време на нашето държавно управление, един хазартен необут насочи обвиняване, че са плащали на същия този финансов министър по 60 милиона в брой в кабинета му на всеки две седмици, с цел да получи данъчна защита за бизнеса си. Това е явен образец по какъв начин действа корупцията. Но това е различен въпрос.

Тогава имаше и двама очевидци, които потвърдиха думите на хазартния необут. Последваха и банкови извлечения, които доказваха същото. Единият от очевидците съобщи, че е видял въпросния
хазартен необут да влиза в министерството с пури и евро. Това е доста, доста непосредствено обвиняване. Но внезапно в тази обстановка основният прокурор споделя, че няма задоволително информация даже да се стартира следствие. Пък въпреки и да се завърши без задоволително доказателства. Ясно е, че сега няма никакъв надзор върху вътрешното чувство на прокурора дали би трябвало да се проверява несъмнено нещо или не. Това е. Неговото лично схващане преценя.

И в този смисъл мисля, че би трябвало да сложим под надзор и този аспект. По-големият проблем обаче е, че основният прокурор господства над всеки прокурор. Може да го изпрати на границите на страната даже, а след четири години да му каже да проверява там. В този смисъл нито един прокурор с обикновено функционираща ценностна система няма да желае да стартира следствие против много корумпирани. 

- Отново на тематика корупция. Вие бяхте министър-председател по времето когато    някогашният министър председател на България и ваш сегашен съперник, господин Бойко Борисов, беше арестуван. Ако не бъркам...  
 
- Това е същият случай.. 
 
- За това и го загатвам... Но в последна сметка той е освободен, а задържането му е оповестено за нелегално. Защо? Свързано ли е това решение със правосъдната система, която критикувате? 

Наистина имам вяра, че най-големият проблем на правосъдната система сега е този един-единствен човек, който се афишира против всяко допустимо следствие. И аз бих приел решението, в случай че следствие въпреки всичко е почнало, в случай че следствието е траяло, само че не са били открити задоволително мощни доказателства. Но даже да не поискате от индивида с парите да свидетелства, да извършите видео разпит с него от Дубай, да го попитате дали може да удостовери обстоятелствата... Всичко това за мен приказва, че явно имаме голям проблем с основния прокурор и този проблем би трябвало да бъде решен допустимо най-скоро. 

- Друг въпрос е, че страната се нуждае от непоклатимост, от политическа непоклатимост, както казахте, с цел да се оправи с геополитическата обстановка. Недалеч отсам, в Европа, има война. И това е много тревожно. Позицията на България е стратегическа от доста гледни точки - Черно море и на юг и изток, на югоизточния фланг на Европа. В този смисъл страната в реалност се нуждае от непоклатимост и промени. Но ще се нуждае и от мощно болшинство. Вашият съперник може да се окаже доста покрай вас в неделя вечер. И по този начин, ще сте подготвени ли да създадете огромна коалиция с ГЕРБ и с Бойко Борисов в името на превъзмогването на тези огромни провокации пред България? 

- Ето какво решение взехме. Коалиция сама по себе си не е допустима, тъй като, вижте, ние бяхме основани като партия, като придвижване, подкрепено от нашите гласоподаватели по една единствена причина- да променим модела " Борисов ". Ако решим да влезем в коалиция с тях, което няма да създадем, това би означавало, че ще отблъснем всички наши гласоподаватели. Така че въпросът не е единствено в нашия персонален избор на водачи, а в това, че ще засегнем и хората, които ни сътвориха като политическо придвижване, както и нашата съществена цел на битие. И все пак се стремим към някакъв позитивен резултат. Кампанията ни не се концентрира върху предишното, а върху бъдещето. Казахме, слушайте, целите ни са влизане в еврозоната, в Шенген, българското селско стопанство, тъй като би трябвало да понижим цените на храните...

- Готови ли сте да въведете, да речем, някакъв таван на цените на питателните артикули, както направихте за електрическата енергия? 

- Не. Това, което се опитваме да създадем за цените на храните, е да получим цялата селскостопанска поддръжка от Европейски Съюз и да я насочим към дребните и междинните стопанства. Това ще им даде опция да си поемат въздух, само че също и по-високо предложение на локални артикули. Така ще играем на пазара, без слагане на таван. Ние заложихме на една доста позитивна стратегия. Погледнете обаче казуса на ГЕРБ: те също са си сложили част от тези цели. Ние се обръщаме към тях: вижте, ние ще съставим държавно управление на малцинството с съответно тази доста положителна стратегия. Имахме пет избора. Имаме война в съседство. Ако подкрепите това държавно управление на малцинството, то ще работи съответно за тези съответни промени и за правосъдната система, която също е друга промяна, която желаят.     

Време е да променим системата, тъй че когато настъпи смяна, тя да пристигна с нова надградена система, а не просто да промените кой е на върха като основен прокурор. Така че ние ще създадем предложение за унищожаване на поста основен прокурор и след това демократизиране прокуратурата.  

- Значи сте подготвен да работите взаимно с Бойко Борисов?  

- Не и в съдружно държавно управление. Ние сме подготвени да покажем една положителна стратегия, която има доста общи политики освен с Бойко Борисов, само че с всички партии в Народното събрание, където се гласоподават измененията. 

Готови сме да кажем, слушайте хора, не сме подготвени да създадем компромис с полезностите си, както и да стартираме да работим с вас, тъй като не сме не запомнили вашето минало. Но с цел да бъдат реализирани тези съответни цели, гласувайте с нас, всички. И се надяваме, че ще получим над 121 от тези гласове. 

- Предприехте задържането му, обвързвано със правосъдната система, а в този момент ги молите да спомагат за промяна в правосъдната система... 

- Например, да кажем, че на следващия ден има огромно болшинство. Опитваме се да променим системата към по-добро.  

Това не е обичайна политика. Традиционната политика е конкуренция и победа. Затова повтаряме, че не желаеме да мамим, тъй като това би означавало да се върнем обратно. Помислете за това. Ако не ни харесва този човек, дано го сменим с този, който ще бъде следен от нас и ще „ удря “ хора, посочени от нас.

Ние не желаеме това. Не имаме вяра, че това е обективна система, и не ни интересува чия е политиката. Искаме да имаме свободна и обективна правосъдна система. И това ще разреши на Бойко Борисов да се усеща, съгласно мен, по-комфортно, тъй като аз персонално считам, че най-големият му боязън е, че желаеме да сменим един човек с различен. Не, споделяме демократизация на прокуратурата, да има мощен правосъден контрол, тъй че всеки да усеща същинско заслужено отношение. И апропо, в случай че желае да има имунитет, Бойко Борисове може да стане народен представител в Народното събрание. 

- Това обръщение не е ли форма на помирение с Бойко Борисов в името на страната или е ориентирано към Европейски Съюз, който изисква непоклатимост. 

- Не, това в действителност е обръщение към българския народ. Независимо за коя партия гласувате, за Борисов, за социалистите, Движение за права и свободи или който и да е, би трябвало да изисквате от въпросната партията. Ние ще представим тази позитивна стратегия, която, в случай че вашата партия не желае да поддържа, би трябвало да се уверите, че ще я накажете под формата на политическа поддръжка. 

Защото хората не се интересуват кой предлага тези цели, само че всички българи, които излизат на улиците, ги желаят. Въпросът е да ги формулираме напълно транспарантно. Ако би трябвало да го кажа допустимо по- ясно, аз избирам държавно управление на малцинството, тъй като то ще ни даде отговорността. Ние да поемем отговорността. 

- Споменахте еврото,  само че то ще изисква мъчителни промени за популацията. В България има пенсии, които са много ниски. В този смисъл присъединението на България към еврозоната и приемането на еврото може да се окаже огромен проблем. И това е мощен мотив и за опозицията, като Социалистическата партия, националистите и така нататък. Какво мислите по въпроса? Няма ли да има несъгласие сред макроикономическите и обществените въпроси?    

- Нека обединим окончателното решение за Шенген и за Еврозоната в едно. 

И по този начин, сега българските експортьори, дребният и междинният бизнес би трябвало да чакат с дни за превалутиране. Как да се конкурират със западните снабдители в тази обстановка... Когато това затруднение се отстрани, ще имаме една свободна и по-лесна търговия за всички наши предприятия. 

Сега навлизаме в по-високи нива на лихвените проценти в целия свят. Виждаме го в Европа. В Съединени американски щати. Има неотложно намаляване на лихвените проценти с към половин % заради корекцията на риска. България заплаща 500 евро в транзакционните разноски при конвертиране на валута, тези пари ще бъдат доста по-добре употребявани в бизнеса по отношение на банките. Надзорът на ЕЦБ е доста значим. Както знаете, в България, преди не доста години, имахме банков банкрут, КТБ, при който 4 милиарда души банкрутираха. Това нямаше да се случи, в случай че имахме контрол от страна на ЕЦБ. Така че споделяме на хората: вашите спестявания ще бъдат по-сигурни, тъй като ще имате европейски контрол. Лихвените ви проценти ще бъдат по-ниски, няма да плащате превалутиране.

Ще имаме повече вложения, тъй като без значение от всичко, един риск е по-малко. Аз в действителност не виждам негативни страни. 

- Българското общество е извънредно поляризирано между тях, да вземем за образец проруските и прозападните настроения. Защо и какво смятате, че би трябвало да се направи, с цел да се завоюват и да кажем тези, които се усещат по-близки до Русия, изключително в този миг, който е и стратегически от позиция на сигурността на континента?  

- Вижте, когато влязохме във властта, настроенията бяха следните: над 60% от хората са русофили. Това го видяхме в социологическите изследвания. Днес,    поради всичко, което се случва с войната, процентите са единствено 25- това е голям спад. И две неща бяха свързани с това. Първо, хората започнаха да вършат разлика сред историята на Русия и настоящия режим на Путин. Второ, което е и по-важно, българите се опасяваха, че не можем да оцелеем без Русия. Мислехме си, о, ние сме изцяло подвластни. Ние сме изцяло подвластни от петрола. И по този начин, имаше един затвърден боязън. Показахме обаче, че България може да диверсифицира и сега е подвластна от Газпром с    0%. И този боязън изчезна. Вярвам, че това евентуално е една от най-големите прогресивни стъпки,    които е предприемало нашето общество. И не приказвам за про или анти настроения към Русия, а че към този момент няма боязън. Няма боязън да страната да заеме самостоятелна позиция по значими неща. И това, което те видяха на страниците на " Ди Велт ", публикация, от която излиза наяве, че България е една от първите страни, които са помогнали на Украйна- хората изпитаха възприятие на горделивост, горделивост, че този вид дейности на България я слагат на вярната страна на историята. България беше приета. Така че това са огромни промени, които съгласно мен са... 

- Президентът на републиката обаче не споделя това мнение. Г-н Румен Радев    не беше доста удовлетворен от решението ви да продадете муниции и оръжия на Украйна. 

- Мисля, че всички схванаха какво сме създали, беше още при започване на войната. Това, което направихме, е, че работихме с нашите сътрудници от Съединени американски щати, Англия, Румъния и Полша. България в действителност продаде на Съединени американски щати и Англия оръжията и те предоставиха тези оръжия гратис на украинците. В този смисъл не поехме директния риск при започване на спора с Украйна, само че беше договорка от която печелят и двете страни. Украинците получиха основни оръжия още първоначално. Съединени американски щати съумяха да имат постоянни доставки в Обединеното кралство, а българската промишленост се справяше в действителност добре в това време. Това е добър и съответен образец за победа за всички страни, а в това време да бъдеш от вярната страна на историята, без да поемаш съответен директен риск. 

- Да, само че президентът Румен Радев към момента е срещу това..  

- Да, той е срещу. Но аз мисля, че неговата визия за мира не е тази, в която болшинството българи има вяра. Той вижда мира по този начин: Да кажем, че някой атакува България и завземе територията чак до Варна, изиска и още нещо, само че в същото време с това отвод от външна поддръжка. Това не е мир за нас. Атакуващата страна би трябвало да се върне там, откъдето е тръгнала, и тогава може да се водят договаряния. В противоположен случай това не е мир. Това в действителност е разрешаване на окупация.   

- В същото време съветската компания " Лукойл " към момента има публично най-важната рафинерия в страната- тази в Бургас. В този смисъл към момента има мощни връзки с Русия, интерес към икономическия напредък...  

- Това, което направихме, беше в полза на България, тъй като ние нямаме втора рафинерия. И макар че Черно море е море, Босфорът е високорискова обстановка. Защото може да спре в някакъв миг. И защото съветското съоръжение е основано да работи с съветски петрол, би трябвало да има обилни разбърквания на оборудването, с цел да стартира да работи с петрол. Успяхме да беседваме с сътрудниците си от Европейски Съюз и да получим прехвърляне за година и половина, с цел да разполагаме с доставките. Така че това е, което българите виждат сега. Имахме държавно управление. Да, то беше единствено за 164 дни, само че когато всичко се правеше в полза на България, успяхме да се разберем с нашите сътрудници от Европейски Съюз да ни дадат отмора за година и половина. В същото време нашата промишленост работеше в действителност интензивно, без да поема директен риск, а и подкрепяхме Украйна. Мисля, че българите осъзнаха, че България може да играе основна роля, без да поема огромни опасности. Но и да бъдем от вярната страна на историята във връзка с всичко това. 

- Парадокс е обаче че съществуваха условия, при които Лукойл можеше да рафинира съветски нефт, който се изнася за Украйна.  

 - Вижте, това в действителност е парадокс- крайният артикул на съветска рафинерия да отиде в Украйна. Заплашване на фирмите посредством газ, с цел да може всеки да резервира лицето и позициите си.  
 

- И един финален въпрос. Съжалявам, че върша толкоз внезапен поврат във въпросите, НО - връзките с Турция. Турция е основен състезател в района, сътрудник на България, изключително когато става дума за миграцията и имиграцията, за контрола върху мигрантите и бежанците. Какви са очакванията ви, свързани с Турция, защото в страната предстоят избори през месеците май? Бихте ли желали да продължите да си сътрудничите с Ердоган или сте подготвени за взаимна работа с нов президент отпред? 

- Това, което виждам и мисля, че е значимо, е смяна във външната политика. Всеки един от нашите съседи, с Гърция, Г-н Мицотакис, нашите другари албанци, със Северна Македония, със Сърбия, с Турция. Те осъзнават, че България може да бъде сътрудник за съдействие, а не просто комшия. Можем да изградим инфраструктурата, която липсва от години. Заедно можем да изградим тази връзка и по този начин да станем по-силни, без да се намесваме в който и да е техен политически развой.

Благодаря ви доста за този диалог. И шанс!  

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР