Г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, представи

...
Г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, представи
Коментари Харесай

Бойко Атанасов представи Стратегията за развитие на регулатора по време на участие в кръгла маса „Стратегически мениджмънт и регулиране на бизнес процесите в държавата“

Г-н Бойко Атанасов, ръководител на Комисията за финансов контрол, показа част от постигнатите резултати от КФН за интервала 2019 година – 2022 година, както и значими акценти от признатата Стратегия за развиване на КФН за интервала 2022 година – 2024 година Представянето през днешния ден беше в границите на кръгла маса на тематика „ Стратегически мениджмънт и контролиране на бизнес процесите в страната “, проведена от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни проучвания към него.

Председателят на КФН презентира пред аудиторията някои от постигнатите резултати за последния тригодишен интервал. 2019 г.- 2022 година от една страна е времевата рамка на Стратегията на КФН за посочения интервал, а от друга, точно този интервал съответствува и с избора на Бойко Атанасов за поста ръководител на Комисията.

„ За тригодишния интервал успяхме да осигурим устойчива непоклатимост на застрахователния пазар, въведохме нововъведения в регламентите на финансовия пазар и засилихме до степен на изключителна стриктност и цялостна бистрота пенсионно - осигурителния пазар. Всичко това се случи в синхрон с развиването на организацията – цифровизация, усъвършенствани процеси и в същото време рационализиране на екипа от експерти на високо равнище на КФН. Работихме с видимост към обществото за всяка една иновация или глоба, която сме направили. “

Атанасов показа в резюме и признатата нова Стратегия за развиване на КФН за интервала 2022 година – 2024 година като главен и значим инструмент за реализиране на поставените цели и предстоящите резултати. „ Фактите за постигнатите досега резултати, изложени в доклада за предходния интервал, показан на формалната страница на КФН демонстрират, че Стратегията на КФН е добре дефинирана и се извършват главните цели и заложените подцели. Стратегията на КФН за идния интервал е в посока на няколко съществени целта, като поставените крайни цели са понижаване на административната тежест, еластичност и адаптивност към бизнес средата и усъвършенстване на процесите посредством цифровизация. “

По време на разискванията на кръглата маса той разгласи и идното показване на новия институционален уебсайт на КФН и на мобилното приложение на Комисията, чиято цел е улеснение на потребителите в процеса на приемане на информация за регулациите в небанковия финансов бранш. Бойко Атанасов разказа и функционалностите на Иновативния център, осигуряващ единна контактна точка с ФинТех сдруженията. Ясно беше очебийно, че в развой е и работата по основаването на единна осведомителна система за подаване и приемане на информация от поднадзорните лица в електронен типов формат.

„ Ние сме в ролята на рефер, а не на състезател. В подробност – имаме за цел да създадем условия за равнопоставеност в критериите за достъп до финансовите пазари и благоприятни условия за лоялна конкуренция сред участниците. Когато даваме доверие и отношение, получаваме доверие и отношение. Това би трябвало да е главния принцип на действие освен на Комисията, а и на всяка друга държавна организация. Основният жанр на ръководство би трябвало да е влиятелен, а не властнически “, съобщи още господин Бойко Атанасов.

Представянето приключи с акцент върху регулаторните функционалности на КФН и произлизащите от тези процеси изгоди за потребителите на финансови услуги, посредством обезпечаване на постоянни и сигурни финансови пазари.

По време на събитието, панелистите - водещи представители на държавните институции и регулаторни органи, специалисти, представители на университетските и научните среди, в лицето на Фискалния съвет, Изпълнителната организация за поощряване на дребни и среди предприятия, Българската банка за развиване, Уникредит Булбанк, Българския конгрес на бизнес водачите, ВУЗФ, Българската Народна Банка, Българската Фондова Борса и КФН дискутираха взаимоотношението сред бизнеса и страната, стратегическите й посоки и цели, държавният бюджет като принадлежности при провеждането на тази политика, както и до каква степен следва да се разгръща регулаторната функционалност на страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР