Г-жо Карабаджакова, какво да очакват ценителите на хубавото вино в

...
Г-жо Карабаджакова, какво да очакват ценителите на хубавото вино в
Коментари Харесай

Светла Карабаджакова от „Уайнбокс“ разказва за Winebox Portfolio Tasting 2024

Г-жо Карабаджакова, какво да чакат ценителите на хубавото вино в границите на 5-ото издание на Winebox Portfolio Tasting 2024? С какво ще се отличи тазгодишното издание?
На 5-ото издание на Winebox ще покажем нови производители в портфолиото ни, както и нови виновност и нови реколти. Новите ни производители са от райони, които до момента не са били застъпени в нашия подбор. Вече мога да кажа по-точна статистика – ще покажем не 150, а над 170 виновност на 29 щанда.

Дегустацията ще се организира в Гранд Хотел Милениум на 15 март, от 13.00 до 21.00 ч.

Пристигат представители на избите, които с неспокойствие чакат да срещнат българския винолюбител.

Освен професионалните клиенти, които каним, на събитието ще чакаме и частни клиенти и винолюбители. Билети могат да се закупят от ТУК, като до 8 март билетите са с цени за ранно записване.


В програмата на събитието още веднъж са заложени майсторски класове и евентуално към този момент имате много записвания. Бихте ли разказали повече за тях?
Подготвихме 4 неповторими Майсторски класа с водещи имена от интернационалната сцена.

Лектор на Майсторския клас за Шампан ще е госпожа Еси Авелан, Master of Wine. Еси е съавтор на Винената енциклопедия на Christie’s в секцията пенливи виновност и шампанско. Тя идва за първи път в България, равнището ѝ на тематика пенливи виновност и шампанско е несравнимо. Темата на Майсторския клас на Еси е " Елегансът та Шамапан, изразен посредством Блан де Блан ". Ще отворим шампански от топ реколти, и от магнуми (бутилка 1.5 л).

Друг извънреден Клас е този с 5 бели виновност от Бордо. Българинът познава най-вече алените виновност от този район. Сега ще предоставим опция да опита бяло вино от 5 реколти, отвесна дегустация, като звездата на Класа е годишна продукция 2004 година, 20-годишно бяло Бордо.

Собственикът на маза Emilio Moro, Хавиер Моро, персонално ще показа 7 изключителни виновност от район Рибера дел Дуеро в Испания в различен Майсторски клас. Отново с отвесна дегустация и топ реколти от няколко от знаковите виновност на избата.

Следващият Клас е с отвесна дегустация на Амароне Резерва от района Венето на маза Zenato. Лектор ще е Патрик Дитерих, с над 20-годишен опит в региона на италианските виновност и с забавни истории към тях.
Какви са Вашите наблюдения през годините, усилва ли се ползата на българите към по-доброто познаване на виното?
Определено е по този начин. Българинът, в по-голямата си част, е резистентен във усетите си, само че и любопитен. Точно по тази причина постоянно се стремим да обновяваме асортимента си, с цел да имаме какво ново да покажем и да притеглим още и още фенове на виното.


А по какъв начин се трансформира усетът на българите по отношение на виното и на какво, съгласно Вас, се дължи тази смяна?
Голяма част от консуматорите на вино в последните години минават към по-високо качество за сметка на количеството. Със сигурност Коронавирус повлия. Хората избраха да наблегнат на качеството, защото цената на виното за у дома е друга от цената на виното по заведенията за хранене, което е обикновено. По този метод клиентите съумяха да опитат и избраха да пият по-висок клас виновност.
Мъжете или дамите пият повече вино и какви са разликите във усетите?
Според нашата статистика – мъжете. Също по този начин по-голяма част от клиентите на по-специални виновност са мъже. По-големият % от дамите избират най-вече бели виновност, розета, просеко – виновност, които са подобаващи за ежедневна консумация, без да изискват задълбочаване – неангажиращи виновност.
Самата вие, като специалист, какво вино предпочитате и за какво?
Пия разнообразни виновност, според от настроението, храната, момента.

Мога да кажа, въпреки всичко, че приписвам най-голямо внимание на пенливите виновност. Обичам мехурчетата. Дават ми особено въодушевление.


Според вас, би трябвало ли да има съответно време и мотив да се пие вино, или всичко би трябвало да зависи от настроението?
Отправната точка е настроението. Нямаме потребност от специфичен миг, с цел да отворим бутилка вино. А когато имаме специфични мотиви, то е “a must ” (задължително – бел. ред.). В безгрижните дни обичам да стартирам деня с чаша шампанско. Използвам всеки мотив, когато имам посетители да отворя бутилка. Самото отваряне на виното се е трансформирало в обред по някакъв метод за хората, които го обичат – дали, с цел да го сервират към менюто си, дали просто да се насладят на момента, или с цел да изследват нова бутилка вино, непозната за тях до този миг, или просто да побъбрят с другари на чаша вино.
Бихте ли разказали в резюме по какъв начин решихте да влезете в света на виното, по какъв начин създадохте компанията и по какъв начин стигнахте дотук?
Попаднах инцидентно в отдел „ Напитки " на „ Метро Кеш и Кери България “ преди към 20 години. Това беше моят старт с виното. Потопих се в материята, започнах да я уча, да се развъртвам, да дегустирам. След няколко години работа там пристигна моментът за личния бизнес. Партньорът ми в живота тогава ми повлия да взема това решение. Нямах сили да стартира сама, по тази причина и поканих сътрудник, на който постоянно ще съм признателна, че се отзова. Беше мъчно. Нелепо е да мислиш, че откакто си стартирал бизнеса, след 2 – 3 години към този момент ще си съумял. Аз обаче по този начин си мислих първоначално.

Години наред, съвсем денонощна работа и отдаденост, по този начин стигнах дотук. И най-много – с любовта към това което върша, с силата да прогресирам и да се развъртвам, това е моята мотивация. Заедно със старта на „ Уайнбокс “ дадох живот и на моя прелестен наследник – две в едно. От 2018 година управлявам и ръководя компанията независимо, дружно с моя екип, на който също съм извънредно признателна. Те са с мен от години, като едно огромно семейство. За множеството от тях това е следващо Winebox Portfolio Tasting, в което вземат участие. Имат опит, разгадавам на тях, упълномощавам им и те се оправят отлично.
„ Уайнбокс “ работи с подбрани мазета, с цел да селектира най-хубавите виновност за клиентите. Но по какъв начин избирате съответните мазета? Кои са главните Ви критерии?
Критериите ми за избор на производител са качество-цена-маркетинг. Но доста постоянно, когато се двоумя сред няколко мазета с сходен подбор, предпочитам по различен аршин. Избирам хората. Нещата се получават добре, когато имаш сходна визия за марката, когато имаш добра връзка, когато имаш сходен вайб и метод на мислене с индивида насреща.
Как планирате да продължите развиването на компанията?
За „ Уайнбокс “ има още пазари за завземане. Има още винарни и райони, които да прибавяме в асортимента си, с цел да сме атрактивни за нашите клиенти, с цел да им доставяме наслаждение, с цел да ги изненадваме. Със сигурност ще има и още събития. Виното е история, която не свършва, история до безкрайност.

Информация за Голямата Дегустация можете да откриете ТУК.

Билети може да закупите от ТУК.

Не забравяйте, до 8 март билетите са на цена Ранно записване – както за дегустацията на 15 март, по този начин и за Майсторските класове, които се организират на 16 март. За Класовете местата са лимитирани.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР